Meyvenin kurusu vitaminini artırıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2008 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Özgen Arı, kurutma işleminin meyvelerin vitamin değerini artırdığını söyledi.

Arı, "Örneğin taze üzümden alınan vitamin değeri ile üzüm pekmezinin vitamin değeri arasında büyük fark var. Birkaç kaşık pekmezle kilolarca üzümün vitamin değeri alınabiliyor" dedi.

Kurutma işleminin özellikle incir, kayısı, dut ve üzüm gibi meyvelerin vitaminine maksimum değer kattığını belirten Arı, bunların özelikle A vitamini yönünden zengin olduğunu belirtti.

Arı, gelişmekte olan çocuk ve gençler ile süt veren annelere mutlaka kurutulmuş meyve tüketimini önerdiklerini, bu meyvelerin sinir sistemini güçlendirdiğini, zeka gelişimine katkıda bulunduğunu, demir yönünden zenginlikleri dolayısıyla vücut direncini güçlendirip zindelik verdiğini, kan yapımına katkıda bulunduğunu ifade etti.

Arı, dikkat edilmesi gereken tek hususun kurutma işlemi sırasında nemli ortamdan uzak durulması olduğunu belirterek, "Temiz ve kuru ortamda yapılan kurutma işleminde meyvenin içeriğinde bulunan yüzde 80-90 oranındaki su yüzde 10'a kadar düşürülür. Bu sırada vitamin ve mineraller yoğunlaşır" diye konuştu.

Arı, kuru kayısının potasyum ve A vitamini, kuru eriğin B (1, 2 ve 3), E, C ve A vitamini, dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan yapılan pestil ile incirin A ve B vitaminleri, dutun ise kalsiyum, demir ve B vitamini yönünden zengin olduğunu kaydederek, "Bunun yanı sıra kuru meyvelerin tamamında antioksidan özellik vardır. A vitamini içeren tüm meyveler de özellikle cilt sağlığı üzerinde olumlu etki yapar" dedi.

Arı,ancak sebzeler için aynı öneride bulunamayacaklarını belirterek, "Kurutulmuş sebze damak zevkine hitap etse de vitamin değeri meyvedekiler kadar olmuyor. Sebzeler kurutulmak yerine derin dondurucularda saklanmalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber