Çukurova Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler kayıt yaptıramadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2008 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi'nde başörtülü öğrencilerin kayıt yaptırması yasaklandı. Rektörlük tarafından görevlendirilen güvenlik görevlileri, kapalı öğrencilere 'ya başını aç ya da kayıt yaptırma' mesajını iletiyor.

Üniversitede bugün başlayan öğrenci kayıtlarında üzücü olaylar yaşandı. İlahiyat Fakültesi'ni kazanan Sümeyye Gül başörtülü olduğu gerekçesiyle öğrenci işleri binasına alınmayınca kayıt yaptıramadı. Gül, kayıt yaptırmak için kayıt merkezine geldiği sırada güvenlik görevlileri tarafından durdurularak başörtülü olduğu gerekçesiyle binaya alınmadı. Sümeyye Gül, kayıt yaptıramayınca gözyaşlarına boğuldu. Kayıt yaptıramamasını "Ne adaletle ne de hukukla bir alakası yok" sözleriyle değerlendiren Gül, rahat okumak için İlahiyat Fakültesi'ni seçtiğini söyledi. Sümeyye Gül, "Başörtülü olduğum için okumama izin verilmiyor. Ya başını aç ya da kayıt yaptırma dediler. Ben başörtümü çıkartmam, kayıt da yaptırmam." diye gözyaşlarına boğuldu.

Kız kardeşi Hatice Gül'ün de Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandığını; kayıt yaptırırken başörtüsüyle birlikte binaya girerek kayıt yaptırdığını anlatan Sümeyye Gül, "Kız kardeşim başka bir üniversitede başörtüsüyle kayıt yaptırıyor, ama ben yaptıramıyorum. Bu çifte standarttır. Bu ülkede hukuk var." sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi.

Sümeyye Gül'ün Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olan babası Mehmet Gül ise kızının kayıt yaptırmak için başörtüyle alınmamasının hukuksuzluk olduğunu, diğer kızını başka bir üniversitede başörtüyle kayıt yaptırdığını anlattı. "Eğer laik bir ülkede yaşıyorsak herkesin dinini özgürce yaşaması gerekir." diyen Mehmet Gül, "Hani yasa çıkmıştı? Ne oldu? Neden başörtüyle alınmıyor? Bu bir insan hakları suçudur. Türkiye'de bir sürü insan bu sebepten dolayı mağdur ediliyor. Ülkemizde dinimizi yaşadığımız için hor görülüyoruz. Okullara devlet dairelerine alınmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Üniversite yönetiminin kayıt sırasında öğrencilerin başı açık işlemleri yaptırması yönünde talimat verdiği, güvenlik görevlilerinin verilen talimatı yerine getirdiği öğrenildi. ÇÜ'de bu yıl 8 bin 358 yeni öğrenci kayıt yaptıracak. Yeni açılan otomotiv mühendisliği, hukuk fakültesi gibi bölümlerin yanı sıra mevcut fakülte ve meslek yüksek okullarının kontenjanlarında yüzde 25 artış olduğu vurgulandı. 4 bin 958'i fakülte, 3 bin 400'ü de meslek yüksek okulları olmak üzere 8 bin 358 yeni öğrencinin üniversiteli olacağı duyuruldu. Yeni gelen öğrencilerle ÇÜ'de 40 bin öğrenci öğrenim görecek. Kayıtlar 1- 8 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber