Türk Eğitim Sen'den hukuka aykırı talep

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yetkili Sendika Türk Eğitim Sen'den Yargı Kararına Aykırı İstem

2005/73 nolu genelgeye göre atamaları yapılan Anadolu Lisesi Öğretmenlerinin atamalarının iptal edilmesi soncunda ortaya çıkan durumu açıklamak ve çıkış yoluna katkı sağlamak amacıyla MEB, Bu Uzlaşı Ortamını Değerlendirmelidir! başlıklı yazıdaki değerlendirmede bu öğretmenlerimizin MEB tarafından mağdur edildiklerini

?Bu öğretmenlerimiz mağdur olmuşlardır çünkü;

2005'te atanan bu öğretmenler 2005-2008 döneminde yapılan sınavlara katılamamışlardır.

24 Kasım 2007 gün ve 26710 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle yapılan değişiklik neticesinde Anadolu Liselerine sınavsız öğretmen atanmasına sınav kazananların önceliği olmak kaydıyla olanak verilmiştir. Fakat 2005/73 sayılı genelgeye tabi öğretmenler başvuru sürecinde Anadolu Lisesi Öğretmeni olduklarından bu yönetmelik değişikliğine göre yapılan 16 Mart 2008 atamalarından yararlanamamışlardır.?

İfadeleriyle dile getirmiştik.

Gelinen noktada bu öğretmenlerimizin atamaları iptal edilmiş ve İl emrine atanmışlardır.

Eğitim hizmet kolunda en çok üyeye sahip olan Yetkili Sendika Türk Eğitim Sen bugün Milli Eğitim Bakanlığına yazdığı ve web sitesinin http://www.turkegitimsen.org.tr/1mevzuatpdf/meb_yazi_595_03_09_08.pdf linkinde yayımladığı dilekçede;

??Danıştay 2.Dairesi 2005/73 sayılı 10.04.2006 tarihinde yürütmesinin durdurulmasının ardından da 05.06.2007 tarih ve 2005/2651-E ve 2007/2508-K. Sayılı kararıyla genelgenin iptaline karar vermiştir. Bu kararın davalı idarece uygulanmaması sonucunda Eğitim-Sen tarafından Ankara 1.İdare mahkemesine dava açılmış ve bu dava sonucunda da 2006/2255-E, 2007/2977-K sayılı karar ile yapılan atmaların iptali kararı alınmıştır. 10.04.2006 tarihinden bu yana yargı kararından haberdar olmanıza karşı hiçbir girişimde bulunulmamış ve atamaların geri alınması 2008 yılına ertelenmiştir. Yönetmeliğe aykırı olan hususları görmezden gelerek yapmış olduğunuz işlemler neticesinde yine mağdur olan eğitim çalışanlarıdır. ? yapılan yanlış uygulamalar sonucunda yaşanılan mağduriyetler had safhaya ulaşmıştır. Bu nedenle 2005/73 Sayılı genelge ile ataması yapılan öğretmenlerin yargı kararı uygulanmasına kadar geçen 3 yıllık sürenin bu statüde çalışmış diğer öğretmenler gibi değerlendirilerek alım yapılması konusunda gereğini arz ederiz.?

İfadelerine yer verilmiştir. Sendikanın ?Yönetmeliğe aykırı olan hususları görmezden gelerek yapmış olduğunuz işlemler neticesinde yine mağdur olan eğitim çalışanlarıdır.? ile ?yapılan yanlış uygulamalar sonucunda yaşanılan mağduriyetler had safhaya ulaşmıştır.? Cümlelerine katılmamak mümkün değildir.

Fakat sendikanın ?2005/73 Sayılı genelge ile ataması yapılan öğretmenlerin yargı kararı uygulanmasına kadar geçen 3 yıllık sürenin bu statüde çalışmış diğer öğretmenler gibi değerlendirilerek? cümlesine de hukuken katılmak mümkün değildir.

Dilekçe de bakanlığı yönetmeliğe aykırı uygulamalar yapmakla suçlarken yönetmeliğe aykırı bir uygulama yapmasını talep etmeleri hayret vericidir. Yetkili sendika etkili olmak ve çalışanların haklarını kollamak istiyorsa bunu hukuk devleti ilkesine uygun olarak yapmak zorundadır. Aksi halde MEB'in yarattığı mağdurlara yenisini eklemek anlamı taşıyacaktır.

Ortada yapılan atamaların iptal edilmesi yönünde bir mahkeme kararı varken (yönetmelik ya da her hangi bir mevzuatta olmadığı halde) bu talepte bulunmak mahkeme kararını da bertaraf etmeye yönelik uygulamalarla yargılanmış bakanlığı tekrar aynı suça itmektir.

2005/73 sayılı genelgeye göre atananların mağduriyetleri ne kadar ortada ise buna yol açanın Milli Eğitim Bakanlığı olduğu daha da büyük oranda ortadadır. Bunun giderilme yolu hukuksuz uygulama talep etmek değil tüm sendikaların da mutabık olduğu bu konuda ortak hareket ederek hukuk kuralları içerisinde çözüm bulmaktır.

Bu mağduriyetleri yaşayanların hak ve hukuklarını kollamak ta sendikaların asli görevleri arasında olmalıdır. Mağdur öğretmenlerin tazimanattan, yargı kararının uygulanmasını geciktirmeye dayalı suç duyurusuna varan haklarının savunulması da asli görev olarak ele alınmalıdır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber