Yeni açılan üniversiteler kağıt üzerinde kaldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Eylül 2008 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Son iki yılda kurulan 41 üniversite ile Türkiye'de bütün iller üniversiteye kavuşurken yeni üniversitelerin birçoğu kağıt üzerinde kaldı. Üniversitelerin altyapı yatırımları için toplam 10 milyar dolar gerekiyor. 30 bin de öğretim üyesi eksikliği var.

ANKARA - Türkiye'de son iki yılda toplam 41 üniversite kuruldu. Yeni kurulan üniversitelerin tabelada kalmaması için ciddi bir yatırım gerekiyor. Buna göre her bir üniversitenin altyapı yatırım maliyeti 300 milyon doları geçiyor. Toplam ihtiyaç duyulan rakam ise 10 milyar doları buluyor.

Önümüzdeki üç yıl boyunca yeni üniversiteler için 1,5 milyar dolarlık ilave yatırım gerekiyor. Yetkililer bu ödeneğin ayrılmaması durumunda üniversitelerin ancak 20 yıl sonra kampüs haline gelebileceğini söylüyor.

Öğretim üyesi açığı çözüm bekleyen en önemli sorunlar arasında yer alıyor. Yeni kurulan üniversiteler için en az 30 bin öğretim üyesine ihtiyaç var.

Ekonomi yönetimi ilk etapta kaynak ihtiyacını azaltmak için, kampüs seçimlerini tamamlamaya çalışıyor. Fakültelerin toplu olarak bulunacağı merkezler, son kurulan 9 üniversite hariç belirlendi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan üniversiteler, yeni açılan üniversiteler arasında en şanslı kurumlar olarak dikkat çekiyor. GAP eylem planı çerçevesinde bölgedeki 9 üniversitenin tüm ödenek talepleri kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber