İzmir'de su faturalarına 'içilmez' uyarısı konuldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Eylül 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Su faturalarına 'içilmez' uyarısı

İçme suyundaki yüksek arsenik oranıyla tartışmalara konu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı'nın uyarısıyla su faturalarının arkasına 'içilmez' uyarısı koydu. Suyun bedava olacağı sözünde durmayan belediye, daha önce 13 tona kadar olan suyun 10 kuruştan satılacağını ve fatura gönderilmeyeceğini söylemişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'zehirli suya' yaptığı gizli zamda geri adım attı. Daha önce '13 tona kadar kullanılan suyun 10 kuruştan satılacağı ve fatura gönderilmeyeceği' açıklaması yapan belediye, fiyatı geçen ay gizli şekilde yüzde 16-24 oranında artırmıştı. Belediye, Zaman'ın olayı kamuoyuna duyurmasından sonra zam kararını uygulamadan kaldırdı. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara gönderdiği su faturalarının arkasına ise Sağlık Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda 'Şebeke suyu içme ve yemek hazırlama amacıyla kullanılmamalıdır.' ibaresini yazdı.

Arsenikli olduğu için kullanılmayan suyun vatandaşa bedava verileceği sözünde durmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, fatura göndermeye devam ediyor. Geçen ay arsenikli suya yüzde 16-24 oranında gizli zam yapan belediye, geri adım atarak suyun tonunu 10 kuruşa düşürdü. Ağustos faturasında 11 ton su kullanan ve 17,85 YTL ücret ödeyen vatandaşa, eylül ayında kullandığı 11 ton su için 8,75 YTL'lik fatura geldi

Eylül ayında kullandığı 11 ton su için 8,75 YTL fatura gönderilen Halil Sayar, belediyeye tepki gösterdi. Ağustos ayında aynı oranda su kullandığını, karşılığında 12,10 YTL su tüketim bedeli ve diğer vergilerle birlikte 17,85 YTL ödediğini ifade eden Sayar, "Eylül ayında da aynı tonda su kullanmışım. Belediye suyun tonunu 10 kuruşa düşürmüş ve su tüketim bedeli olarak benden 1,02 YTL tahsil ediyor. Su tüketim bedeline karşılık benden 8,75 YTL para daha istiyor. Başkan Aziz Kocaoğlu, suyun tonunu 10 kuruşa düşürdüğünü ve fatura göndermeyeceklerini söylemişti. Sözünde niye durmuyorlar." diye tepki gösterdi. Belediyenin Sayar'dan istediği 7,73 YTL tutarındaki bedel ise bakım tamir ücreti, ağaç bedeli, diğer toplamlar, yuvarlama ve çevre temizlik vergilerinden oluşuyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, vatandaşın damacana su almasına katkı sağlamak amacıyla 4 veya 8 ay kadar 13 ton su kullanan İzmirlilerin suyun tonunu 10 kuruştan ödeyeceğini duyurmuştu. 13 ton su kullanan vatandaşa fatura da göndermeyeceklerini söylemişti. Başkan Kocaoğlu'na rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, tonunu 10 kuruşa düşürdüğü su için fatura göndererek, ücret almaya devam ediyor.

Mustafa Yüksel - Şerif Erdikici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber