Konya'da sulu tarımın kaldırılması gündemde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2008 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Ovası'nda aşırı su çekiminin kısıtlı olan su kaynaklarını hızla azalttığına dikkat çekilerek, ilerleyen zamanlarda sulu tarımdan vazgeçilebileceği belirtildi.

İstanbul'da 2009 yılında yapılacak olan 5. Dünya Su Forumu kapsamında DSİ 4. Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 'Konya Kapalı Havzası Yeraltı Suyu ve Kuraklık' bölgesel konferansı düzenlendi. Toplantıda, küresel ısınma ve bilinçsiz sulama nedeniyle her geçen gün biraz daha çölleşen Konya'da su kaynakları masaya yatırıldı. Konya Dedeman Otel'de yapılan toplantıya Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Haydar Koçaker de katıldı.

Toplantıda, Konya Ovası'nda aşırı su çekiminin kısıtlı olan su kaynaklarını hızla azalttığına dikkat çekilirken, ilerleyen zamanlarda sulu tarımdan vazgeçilebileceği gündeme getirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan DSİ 4. Bölge Müdürü Hacı Haksal; Karaman, Niğde ve Aksaray illerini kapsayan Konya Kapalı Havzası'nın 62 bin kilometrekare alana sahip olduğunu açıkladı. Bölgenin yıllık yağış ortalamasının 398 milimetre olduğuna dikkat çeken Hacı Haksal, ovanın büyük bir kesiminde ortalamanın 270-320 milimetreye kadar düştüğünün altını çizdi.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ KOÇAKER: "KONYA'NIN SULU TARIMI TARİHE KARIŞABİLİR"

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ise Türkiye'deki nüfus artışı ile yeni gıda maddelerine olan ihtiyacın da arttığının altını çizdi. Bu durumun Türkiye'de tarım kesimini daha çok su kullanmaya ittiğini belirten Genel Müdür Kocaker, "Artan nüfus ili birlikte içme-kullanma suyu yanında tarımsal su kullanımını da artırmaktadır. Bütün bunlar kısıtlı ve sınırlı kaynak olarak nitelendirdiğimiz kullanılabilir su kaynaklarımızı tehdit etmektedir. Gerek aşırı yeraltı suyu çekimi, gerekse son yıllarda görülen iklim şartları, küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışı, yağış rejiminin değişmesi, kuraklık ve benzeri sebepler ile emniyetli rezerv değerlerinin üzerinde bir tüketime neden olmaktadır. Bunun neticesi olarak da yer altı suyu seviyelerinde aşırı düşümler meydana gelmiştir" dedi.

Konya Ovası Projesi (KOP)'nin Konya Havzası'nı kurtaracak önemli bir proje olduğunu da vurgulayan Koçaker, şöyle dedi: "Bu proje 12 projeden oluşmaktadır. Konya ve Karaman illerini içine almaktadır. Konya Ovası'nda bugüne kadar 347 bin 515 hektar alan suya kavuşturulmuş olup, bu miktarın toplam 600 bin hektarın üzerine çıkarılabilmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Ancak bu sadece devlet eliyle yapılabilecek bir konu değildir. Topyekün bir mücadele şarttır."

Konya bölgesindeki sulama kooperatiflerinin açık kanal sulama yerine kapalı sulama sistemine dönüştürülmesi halinde yılda yaklaşık 425 milyon metreküplük bir tasarruf sağlanacağına dikkat çeken Haydar Koçaker, "Bu rakam KOP'la Konya'ya bir yılda aktarılacak su miktarından fazla bir orandır. Eğer ki bu yeraltı sularındaki aşırı çekim aynı hızla devam ederse ileride Konya Kapalı Havzası'nda sulu tarım tarihe karışabilir" diye konuştu.

Düzenlenen konferansa, Konya Valisi Osman Aydın, AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, DSİ 4. Bölge Müdürü Hacı Haksal, çevre illerin DSİ yetkilileri, sulama birliği başkanları, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber