Yarsav'dan hakim ve savcılara anket uyarısı

Haber Giriş : 22 Eylül 2008 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Adalet Bakanlığı tarafından tüm hakim ve savcılara gönderilen anketin sonuçlarının herhangi bir değerlendirmeye esas alınmamasını istedi. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada, UNDP Türkiye Temsilciliği ve Adalet Bakanlığı'nca, "Demokratik Yönetişimin Güçlendirilmesi ve Yoksulluğun Azaltılmasına Yönelik" projeler kapsamında, ortaklaşa "Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi" gerçekleştirildiği ve Adalet Bakanlığı'nca yargıç ve savcılara yönelik bir anket çalışması yapıldığı belirtildi.

YARSAV, hazırlanan anketin Adalet Bakanlığı'nın yetkilerini tartışmaya açmak yerine yüksek yargı mensuplarının görev süresini tartışmaya yönelik olduğunu iddia etti.

Kendilerinin görüşü alınmadan düzenlenen ankette YARSAV'ın ?yok sayıldığı'na dikkat çekilerek şu görüşler dile getirilidi:

?AB standartları için yapıldığı söylenen bu çalışma kapsamında sivil toplum kuruluşları ile mülakatlar yapıldığı belirtilmesine rağmen, yargıç ve savcıların ilk ve tek sivil ve bağımsız meslek örgütü olan YARSAV ile bu kapsamda bir görüşme yapılmamış olup, hangi sivil toplum kuruluşları ile görüşüldüğü ve görüşülen kuruluşların nasıl belirlendiği anlaşılamamıştır. Bu husus, YARSAV'ın hukuki ve fiili varlığının, tüzüğü ile belirlenmiş ilkelerinin, yürütme organı tarafından ısrarla yok sayılmasının bir yansıması olarak değerlendirilmiştir. Diğer ülkelerdeki Adalet Bakanlıkları, yargıç ve savcıların sivil meslek örgütleri ile düzenli toplantılar gerçekleştirirken, AB normları için çalıştığını ifade eden Adalet Bakanlığı'nın bu yaklaşımı bile bahsedilen normlardan ne kadar uzak olduğunu ve anılan normların içselleştiremediğini ayrıca göstermektedir. Yargıda gerçek anlamda reform iradesine en başta destek verecek olan sivil örgüt, yargıç ve savcıların bağımsız meslek örgütü YARSAV'dır. Bu nedenle, daha önce çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz reformist bakış açımız çerçevesinde, söz konusu çalışmalara ilişkin değerlendirmelerimiz her vesile ile ve her zaman ilgililere iletilecektir."

Açıklamada, şu görüşlere de yer verildi:

?Yargı alanında çok şey yapılıyormuş gibi farklı metinler adı altında ortaya konulan ancak aynı katı ve kararlı anlayışı yansıtan yargının sorunlarını çözmekten uzak bu çalışmalara rağmen YARSAV, gerçek bir yargı bağımsızlığı ve bunu sağlayacak yargı reformu konusundaki faaliyetlerini her türlü 'karşı koymalara' rağmen sürdürmeye devam edecektir. Konu hakkında yeterince ve çok boyutlu olarak bilgilendirilmeyen, tek yanlı bakışla sunulan metinlere koşulsuz destek veren veya kendisini destek vermek durumunda gören uluslararası kuruluşların da ortaya çıkacak tabloyu düzeltebilmek için gelecekte aynı ve daha kapsamlı çalışmalara gereksinim duyulacağını bilmeleri ve sistemde kalıcı izlere neden olacak bu gibi çalışmalardan önce, daha titiz ve dikkatli hareket etmeleri, yargı üzerinde aşırı yetkileri bulunan bir yürütme organı eliyle, asla ve asla gerçek bir yargı reformu yapılamayacağını karşılaştırmalı örneklerden görerek hareket etmeleri gerekmektedir.Bu nedenlerle söz konusu anket ve sonuçlarının herhangi bir değerlendirmeye esas alınmaması gerekmektedir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber