Unakıtan: Gelir vergisi kanununu yeni baştan hazırlıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2008 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Unakıtan: "Gelir vergisi kanununu yeni baştan hazırlıyoruz"

İzmir - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gelir vergisi kanununu yeniden düzenleme çalışmasının devam ettiğini belirterek, "Esnaf ve sanatkarlara olan vergiyi biraz daha düşüreceğiz" dedi.

Esnafa uygulanan verginin düşürülmesine ilişkin soruya Unakıtan, "Gelir vergisi kanununu yeni baştan hazırlıyoruz. Çalışmalarımız aşağı yukarı sona eriyor, son çalışmaları yapıyoruz. Meclisin açıldığı yeni dönemde gelir vergisi kanununu getireceğiz. Bazı yeniliklerimiz var. Esnaf ve sanatkarlara olan vergiyi biraz daha düşüreceğiz"dedi.

Düzenlemeyle verginin tabana yayılmasını amaçladıklarını aktaran Unakıtan, rant gelirlerini vergilemeyi düşündüklerini, çiftçilere daha kolaylıklar getirmek ve üretimi artırıcı mahiyette vergileri azaltmak istediklerini söyledi.

Unakıtan, düzenlemenin bu senenin sonuna doğru hazırlanmış olacağını, meclisin gündemine göre yasalaşacağını dile getirdi.

Muhtasar vergi beyannamesi ile sigorta beyannamelerinin tek beyannamede alınacağını anlatan Unakıtan, bu yönde yaptıkları çalışmaların devam ettiğini, kısa zamanda neticeleneceğini söyledi.

Unakıtan, "Bürokrasiyi azaltmak ve bütün işverenlerimize, iş alemine kolaylık getirmek amaçlanıyor. Fevkalade de önemli olacak" dedi.


Unakıtan: "Küçük esnafın da vergisini indireceğiz"

İzmir - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mali disiplin ve bütçe açıklarının indirilmesi konusunda Avrupa'nın önde gelen birçok ülkesinden iyi durumda olduklarını, bu konudaki kararlılığın devam edeceğini söyledi. Unakıtan, küçük esnafın da vergisini indireceklerini bildirdi.

İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Sempozyumu'nun açılışında konuşan Unakıtan, Türkiye'nin 26 çeyrektir büyüme sürecinde olduğunu, 657 milyar dolar gayri safi milli hasılaya ulaştığını, son 5-6 yılda yapılan reformlar sonucu ekonomisinin dış şoklara dayanıklı hale geldiğini dile getirdi.

Unakıtan, şöyle konuştu:

"Bu reformlar sonucu Türkiye ekonomisi Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi haline geldi. Kişi başına milli gelir 10 bin doları aştı. Bunlar Türkiye için önemli gelişmeler. Türkiye bugün güven veren bir ülke konumuna geldi. İstikrara çok önem veriyoruz. Bu istikrar hem siyasi hem ekonomik istikrar. Türkiye son 5 yıldan beri yüzde 6,8 ortalama büyüdü. Türkiye, bankacılık reformunu yapan, vergi reformunu yapan, sosyal güvenlik reformunu yapan ve AB ile müzakerelere başlamış olan bir ülke. AB ile müzakereler bize birçok kazanım getiriyor. AB'deki birçok kriteri biz ülkemize taşıyoruz. Ülkemizde o kriterleri güzel bir şekilde uygulamaya gayret ediyoruz. Birçok uyum yasası çıkardık, bundan sonra da bu yasaları çıkarmaya devam edeceğiz."

Unakıtan, daha tam AB üyesi olmadan bazı kriterleri yerine getirmeye başladıklarını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eskiden bütçe açıkları GSMH'nin yüzde 11,5'i seviyesindeydi. Maastricht kriterlerine göre yüzde 3'ün altı olması lazımdı. Türkiye 3-4 seneden beri yüzde 1-1,5 civarına indirdi bütçe açıklarını. Bu da zaten bütçe disiplininin iyi bir şekilde uygulandığını gösteriyor. Dış şoklara karşı Türkiye'yi korunaklı hale getiriyor. Eğer bu kadar sıkıntılı bir dünyanın içinde Türkiye bundan en az şekilde etkileniyorsa, mali disiplin ve bütçe açıklarının asgariye indirilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu konuda Avrupa'nın birçok ülkesinden, İtalya, Fransa hatta Almanya'dan daha iyiyiz. Hükümet olarak kararlıyız buna devam edeceğiz."

Bütçe açıkları indikçe Türkiye'nin borçlarının da GSMH'ye oranla azaldığını belirten Unakıtan şunları söyledi:

"Maastricht kriterlerine göre yüzde 60'ın altı olması lazım. 2007 sonu itibarıyla kamu borçlarının GSMH'ye oranı yüzde 39. Yani bu da birçok Avrupa ülkesinden iyi bir konumda. Artık kamu borçlarından dolayı bir kırılganlık söz konusu değil. Hükümetimiz geldiği zaman toplanan vergiler 60 milyar YTL idi. Türkiye'nin derdi vergi toplayamamasıydı. Onun yerine borç alıyordu, borç alınca da faiz yükü altında ezilip gidiyorduk. Şimdi topladığımız vergiler bu yıl 175 milyar YTL olacak. Vergi tabanını genişletmeye, kayıtdışılığı azaltmaya çalışıyoruz. Vergi oranlarını düşürüp, vergi kanunlarını basitleştirmeye gayret ediyoruz. Bugün Türkiye'de kurumlar vergisi yüzde 20, gelir vergisinin tavanını indirdik. Yakında esnafın da vergisini indireceğim. Küçük esnafın da vergisini indireceğiz. Bürokraside de kolaylıklar yapıyoruz. Yeni karar aldık bundan sonra muhtasar beyannameyle sigortalıların beyannamesini tek beyanname olarak alacağız. Doğru değil mi? Doğru. Siz bizi alkışlayın. Moral veriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber