Diyanet, imam ataması yaparken okuduğu kitap sayısına bakacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ekim 2008 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumda okuma alışkanlığının yaygınlaşmasını isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, işe din görevlilerinden başlıyor. Diyanet, yeni dönemdeki atama ve tayinlerde okunan kitapları dikkate alacak.

İmamlar, birikimleri ve katıldıkları sosyal faaliyetlerin yanında okudukları kitap sayısına göre görevde yükselecek. İmamlara yönelik 10 ciltlik bir kitap seti hazırlayan başkanlık, bu seti bütün din görevlilerinin okumasını hedefliyor. Şu ana kadar 40 bin imamın bu seti aldığı belirtiliyor.

Diyanet, camilerin namaz kılınan yerler olmanın yanı sıra cemaatin kitap okuduğu ve sosyal amaçlı toplantıların yapıldığı mekanlar haline getirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda camilerde kitap köşeleri ve kütüphaneler kurularak, kitap okuma seferberliği başlatılacak. 200 camide kütüphane, çay ocağı, derslik ve çok amaçlı salon açılacak. Camideki kütüphanelerden özellikle ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin yararlanması amaçlanıyor. Vatandaşlar, kütüphaneden aldıkları kitabı, camideki odalarda okuyabilecek. Din görevlileri kitap okuyarak vatandaşa örnek olacak. İmamların okudukları kitapları takip edecek olan başkanlık, atama ve nakillerde bu kritere önem verecek.

Camilerde kurulacak kütüphaneler kitap açısından da zenginleştirilecek. Vatandaşların, ellerinde bulunan kitapları cami kütüphanelerine bağışlamaları sağlanacak. Böylece bu kitaplar hem toplum hizmetine kazandırılmış olacak hem de daha iyi korunmaları sağlanacak. Vatandaşların camilerdeki okuma salonlarından ve kütüphanelerden yararlanmaları, imam ve müezzinlerin kontrolünde olacak. Cami kütüphanelerindeki kitaplar, yalnızca dini içerikli olmayacak. Gençlerin zihinsel, bilişsel ve ahlâkî bakımdan gelişmelerine yardımcı olacak eserler bulundurulacak. Diyanet, camilerdeki kütüphanelerin zamanla 'kaynak kitaplık' olarak kabul görmesini de amaçlıyor. Başkanlık, personelinin bilgi düzeyini artırmaya yönelik ayrı bir kampanya başlatacak. Bu amaçla temel eserler belirlenip, bunların bir program dahilinde okunması teşvik edilecek. Ayrıca kadın ve engellilerin camilerden daha rahat faydalanması sağlanacak. Özellikle yeni cami inşaatlarında bu hususlara dikkat edilecek.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber