Müze müdürü maaşı güvenlikçilerden az

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Ekim 2008 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki milyonu bulan ziyaretçi sayısından yakınan Topkapı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ortaylı, ücretleri de eleştirerek ?'Güvenlik görevlisi 2 bin, müze müdürü bin 100 YTL alıyor' dedi.

TOPKAPI Sarayı Müzesi Genel Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Milli Saraylar gezisine katılan TBMM bürokratları ve gazetecilerle Topkapı Sarayı'nda görüştü. Basında yer alan ?Güvenlik görevlileri 2 bin YTL, ben müze müdürü olarak bin 100 YTL alıyorum. Üniversite maaşım olmasa aç kalırdım' açıklamasının çarpıtıldığını savunan Ortaylı, ?Ben Topkapı Müzesi müdürü olarak maaş almıyorum. Bakanlık kadrosunda değilim. Müdürlüğü görevlendirmeyle yapıyorum. Ancak Türkiye'de müze müdürlerinin maaşı bin 100 YTL. Güvenlik görevlileri de 2 bin YTL alıyor' dedi. Kültür Bakanlığı'nca yeterli ödenek konulmamasından yakınan Ortaylı, randevulu ziyaretçi sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Ödenek yetersizliği ve kadrosuzluğu nedeniyle eleman alamadıklarını söyleyen Ortaylı, Topkapı Sarayı'na ziyaretçi akınından da yakındı.

TARİH VAKFI'NI ELEŞTİRDİ

PROF. Dr. Ortaylı Tarih Vakfı'nı da eleştirdi. Kurucuları arasında bulunduğu vakfı işgalci olarak nitelendiren Prof. Ortaylı, eski Darphane Binası'nı Tarih Vakfı'na veren Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Emre Kongar'a tepki gösterdi. Ortaylı, Saray'ın bazı bölümlerinin 49 yıllığına Tarih Vakfı'na kiralandığına dikkat çekerek, ?Vakıf burada işgalci konumunda. Saray'dan çıkartmak için hukuki mücadele veriyorum. Çıkartırsam atölye olarak kullanacağım, Topkapı Sarayı'nda eşyaların tamir edileceği bir yer yok' dedi.

Tarih Vakfı kendilerine tahsis edilen bölümü düğünlere kiraladığını belirten Ortaylı, ?Çırağan Sarayı çok pahalı, burayı tutamayanlar, Tarih Vakfı'na tahsis edilen bölümü tutuyor. Topkapı Sarayı'nda ucuza düğün yapıyorlar. Orayı müze yapacaklarmış. Koskoca İstanbul Müzesi oraya sığar mı? Burası sarayın bir parçasıdır' dedi. İlber Ortaylı, ?Emre Kongar ?Ben Müsteşarken' diye kitap yazdı ama kitabında bunlardan hiç bahsetmedi' diye konuştu. HABER MERKEZİ

Ziyaretçiler zarar veriyor

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı'na ziyaretçi akınından yakındı. Ortaylı, ?Adam geliyor elindeki anahtar ile çinileri çiziyor. Eleman da alamıyoruz bu ziyaretçi yoğunluğunda eserleri nasıl koruyacağız?. Yoldan geçen Topkapı Sarayı'nı gezmeye geliyor. Yurtdışından gelen turistlerin hepsi Topkapı Sarayı'nı gezmek zorunda değil. Ucuz olduğu için bütün turistler geziyor. Saray bu yoğunluğu kaldırmıyor. 2 milyonluk sayı 4-5 milyona çıkacak. Saray bu kadar ziyaretçiyi kaldırmaz. Yabancı turistlere randevu sistemi getirilmelidir' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber