Ergenekon davası 23 Ekim'e ertelendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2008 17:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" davasının duruşmasını 23 Ekim Perşembe gününe ertelendi.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede gerçekleştirilen duruşmada mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının, üye hakim ve mahkemenin tamamının reddedilmesiyle ilgili taleplerinin incelenmesini, diğer taleplerin de bu inceleme tamamlandıktan sonra değerlendirilmesini kararlaştırarak duruşmayı 23 Ekim Perşembe gününe erteledi.

"Ergenekon" davasına ara verildi

- "Ergenekon" davasına, sanık ve avukatların talepleri değerlendirilmek üzere saat 16.25'te ara verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülen davanın duruşmasına, sanık ve avukatların taleplerini karara bağlamak üzere ara verdi.

"Ergenekon" davasında izleyiciler salondan çıkarıldı

"Ergenekon" davasının halen süren ilk duruşmasında yaşanan yoğunluk yüzünden avukatlara yer ayrılması için salonundaki izleyiciler dışarı çıkarıldı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülen davanın öğleden sonraki oturumunda, tutuksuz sanıklar ile avukatlarının dışarı çıkarılmasının ardından salonda tartışma yaşandı.

Tartışmalar üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, "Burası kavga salonu değil. Buraya, kavga etmeye gelmedik. Buraya, açılan bir davayı sonuçlandırmaya geldik. Buna herkesin katkıda bulunması gerekir" dedi.

Duruşmada söz alan avukat Özkan Yüce, müdahil vekilleri olarak duruşma salonunda 20-30 kişi olduklarını belirterek, bazı sanık avukatlarının kendilerine müdahalesi olması halinde bu durumun tutanağa geçirilmesini ve önlenmesini isteyerek, kendilerine yönelik hakarette bulunulduğunu ileri sürdü.

Ayrıca duruşma salonunda yaşanan yoğunluk yüzünden avukatların oturması için yer açılması için izleyicilerin bulunduğu bölümdekiler de salondan çıkarıldı.

Jandarma görevlileri de üzerlerinde duruşma salonunda bulunmalarını sağlayacak giriş kartı olmadığı halde salona giren bazı basın mensuplarını dışarıya çıkarmak istedi. Bu sırada jandarma görevlileri ile gazeteciler arasında tartışma yaşanması üzerine mahkeme heyeti başkanı Şengün, gazeteciye bağırmaması yönünde uyarıda bulundu. Ardından giriş kartı olmayan basın mensupları da salondan çıkarıldı.

Ergenekon'da hakimi kızdıran cümle

Silivri'de bugün başlayan Ergenekon duruşması izdiham ve tartışmalar yüzenden rötarlı başlarken, bir avukatın sözleri hakimi kızdırdı.

Duruşma salonundaki kargaşa içinde bir avukat, "Sıkıyönetim Mahkemesi mi bu", "Dizüstü bilgisayarlarımızı içeri sokamadık. Buradan fotoğraf mı çekeceğiz. Bİze güvenmiyorsunuz. Böyle olmaz" dedi. Avukatın bu sözleri mahkeme başkanını kızdırdı. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksül Şengün bu sözlere, "Sıkıyönetim hakimi değiliz, fiili şartlar değişik, görüntü değişik olabilir. Yargılamayı yapacak mahkemenin o tarafından asla kuşku duymayınız" diye tepki gösterdi.

Ergenekon'da ilk karar Cumhuriyet için

Silivri'de görülen Ergenekon davasında mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi'inin "müdahillik" talebini kabul etti.

Cumhuriyet Gazetesi'nin imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı ve yayıncısı Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş., suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak Ergenekon davasına müdahil sıfatıyla katılma talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti Cumhuriyet Gazetesi'nin "müdahillik" talebini kabul etti.

Mahkeme duruşmanın devamına karar verdi

Ergenekon davasında verilen aradan sonra toplanan mahkeme heyeti duruşmanın devamına karar verdi.

Ergenekon davasının ilk duruşmasında yer sorunu nedeniyle verilen aradan sonra mahkeme heyeti duruşmayı saat 13:00'e kadar ara verdi.


Ergenekon Duruşması gergin başladı

Ergenekon Duruşması'nda tüm sanıklar, sanık yakınları ve avukatların salona alınmasından sonra, mahkeme başkanı yerin dar olması nedeniyle tutuksuz sanıklara ayrı bir oturum yapılmasını önerdi. Sanık avukatları ise, daha geniş bir salon ayarlanmasını talep etti. Avukatlar, bu şartlarda adil yargılanmanın yapamayacağını öne sürdü. Duruşma öncesi bu konudaki tartışma sürüyor.

- "Ergenekon" davasının ilk duruşmasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, "avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının gözlendiğini" belirterek, salonu boşalttı.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülen davanın duruşmasında, basın mensupları, sanık avukatları ve yakınları ile izleyiciler salonda yoğunluk oluşturdu.

Bunun üzerine bazı sanık avukatları, bu şartlar altında yargılama yapılamayacağını savundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, bunun üzerine, yargılamanın yapılıp yapılamayacağının mahkemenin takdirinde olduğunu belirterek, duruşma salonu içindeki yoğunluğa işaret etti ve kendilerinin de bundan memnun olmadığını bildirdi.

Şengün, fiili şartlar ve görüntünün değişik olabileceğini ancak mahkemeden kuşku duymamaları gerektiğini ifade etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, daha sonra "avukatların duruşma salonuna ve kendilerine ayrılan bölüme sığmadıklarının gözlendiğini" belirterek, içeridekilerden salonu boşaltmalarını istedi.


Ergenekon'da sanıklar duruşma salonuna alındı

?Ergenekon? davasının tutuklu ve tutuksuz sanıkları, duruşma salonundaki yerlerine geçti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde bulunan adliyede görülecek ?Ergenekon? davasının ilk duruşmasının başlaması bekleniyor.

Bazı tutuksuz sanıklar, gazeteciler ve avukatların duruşmanın başlamasını bekledikleri sırada, önce tutuklu sanıklar, ardından da tutuksuz sanıklar duruşma salonundaki yerlerine alındı.

Bunun ardından salona sanık avukatları davet edildi. Bu sırada kapıda oluşan yığılma nedeniyle tartışmalar yaşandı.


İlhan Selçuk ve Ferit İlsever duruşmaya katılmayacaklar

- "Ergenekon" davasının tutuksuz sanıklarından Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk ile İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in ilk duruşmaya katılmayacakları bildirildi.

Amerikan Hastanesi kalp ve damar cerrahi uzmanı Doç. Dr. Atıf Akçevin ve kardiyoloji uzmanı Genco Yücel'in, Selçuk'un sağlık durumuna ilişkin hazırladıkları rapor, avukatlarca basın mensuplarına dağıtıldı.

Bu arada Ferit İlsever'e ilişkin Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden verilen Doç. Dr. Altan Kır imzalı raporda ise İlsever'in 12 Ekim 2008'de 3. Göğüs Cerrahisi Servisi'ne yatırıldığı, ertesi gün akciğer rahatsızlığı nedeniyle operasyon geçirdiği ve halen tedavisinin sürdüğü belirtildi.

Selçuk ve İlsever'in avukatları, sağlık sorunları nedeniyle müvekkillerinin ilk duruşmaya katılamayacaklarını bildirdi.


Alemdaroğlu: Anayasaya uygun uygulamalar yaptık

- "Ergenekon" davasının tutuksuz sanıklarından eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu, "Anayasaya, yasalara ve yüksek yargı organlarının kararlarına uygun uygulamalar yaptık. Rektörlük dönemimde yaptığım budur. Bundan ötürü suçlanıyorsam, ülke yöneticileri bunu düşünsün" dedi.

Tutuksuz sanıklardan Alemdaroğlu, 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanacağı adliyedeki duruşmaya katılmak için sabah saatlerinde Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne geldi.

Yerleşkeye gelişinde fotoğraf ve görüntü almak isteyen basın mensupları arasında izdiham yaşanması üzerine Alemdaroğlu, "Bana gösterilen bu ilgi, dünya savaşı katiliyim gibi görünüyor. Öyle miyim yoksa?" diye konuştu.

Alemdaroğlu, "dünya tarihinde ilk defa böyle bir komedinin yaşandığını" ileri sürerek, "Anayasaya, yasalara ve yüksek yargı organlarının kararlarına uygun uygulamalar yaptık. Rektörlük döneminde yaptığım budur. Bundan ötürü suçlanıyorsam, ülke yöneticileri bunu düşünsün" dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, yapacağı savunmanın 800 sayfa olduğunu belirten Alemdaroğlu, daha sonra eşi ile birlikte yerleşkeye girdi.

Ayrıntıları aktaracağız....

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber