Işık azlığı, depresyona yolaçıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2008 18:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kış mevsimi denilince akla ilk olarak nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların geldiği, oysa bu mevsimde en çok görülen sağlık sorunlarının başında deprasyonun geldiği belirtildi. Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezleri (SEYMER) Koordinasyon Birimi tarafından düzenlenen ve kış mevsiminin getirdiği sağlık sorunlarının ele alındığı toplantıda konuşan Dr. Gündüz Tezmen, kışın günlerin kısalmasıyla kişinin aydınlıkta kalma süresinin azaldığını, bunun da depresyona yolaçtığını vurguladı.

Tezmen, "Kışın getirdiği hastalıklar denildiği zaman hemen herkesin aklına öncelikle nezle, grip, soğuk algınlığı geliyor. Bu hastalıkların virüslerinin soğuk ve nemli ortamda yaşaması ve hava koşulları nedeniyle insanların bir arada yoğun olarak yaşaması, mikropların yayılmasına yol açıyor. Üzerine bir de üşütmenin oluşturduğu direnç düşüklüğü eklenince bu hastalıklar mevsimin hastalıkları olarak hatıra geliyor. Ancak kış, bunun dışında da bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Depresyon bunlardan biri." diye konuştu.

Işık azlığının beyinde serotonin salgısını azalttığını, özellikle eğilimli olanların kolaylıkla depresyona girdiğini ifade eden Tezmen, "Depresyon tablosu oluştuktan sonra bunun çaresi tabii ki psikiyatri uzmanlarının elinde. Ancak özellikle Kuzey ülkelerinde, yaşanan ya da çalışılan ortamlardaki aydınlığı, lambalar kullanarak artırma yoluna gidiliyor." dedi.

Güneş ışığı azlığının, D vitamini azlığı problemine de yolaçtığını vurgulayan Tezmen, "Bilindiği gibi güneş ışığı, vücudun D vitamini üretmesine aracılık eder. Kış günlerinde güneş ışığının az ve kısa süreli olması kadar, soğuktan korunmak amacıyla kapalı giysiler giyildiği için vücudun güneş ışığıyla teması az olacak ve buna bağlı olarak da D vitamini üretimi de azalacaktır. D vitamini azlığı, özellikle gelişme çağındaki çocuk ve gençlerde ayrıca osteoporoz riski artmış olan yaşlılarda önem taşımaktadır. Bu durumda olan kişilere kış aylarında D vitamini takviyeleri yapılması yararlı olacaktır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber