Jean Monnet Bursu için yazılı sınavına girmeye hak kazananlarda çok sayıda benzer soyisim var

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yorum yazan: Burs Komitesi Mağduru
Çalıştığı kurum: DSİ

www.jeanmonnet.org.tr adresinde başvuru koşulları yazılı olan 2005-2006 Akademik Yılı Jean Monnet Burs Programı'na, kurumum tarafından aday gösterildim.

Lisans ve yüksek lisans not ortalamam 100 üzerinden 70 (bölüm birincisiyim). Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri "Colorado State University"de sulama ve drenaj konusunda master yaptım. Not ortalamam 4 üzerinden 3.62 (bölüm ikincisiyim). Bölüm başkanı, çalıştığım kamu kurumuna (DSİ) başarımı kutlayıcı ve onure edici mektup gönderdi.

Ülkeme döndükten sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü'nde, çevre konulu doktora yaptım. Not ortalamam 100 üzerinden 92. İki adet uluslararası projede (Avrupa Birliğ Ülkeleri ile ortak yapılan projeler) teknik koordinatörlük yaptım. Çevre ve entegre havza yönetimi ile ilgili olan bu projelerin her biri iki yıl sürdü. Ayrıca Hollanda'da değişik konularda dört ve bir ay süreli kurslara katılarak çok başarılı oldum. Ulusal ve uluslararası birçok konferanslara katıldım. Tüm Bunları, noter onaylı olarak burs müracaat dosyama ekledim.

Sadece belirtilen koşullardan dil belgesi ile ilgili bir problem yaşadım. TOEFL sınavına bilgisayar aracılığı ile katıldım. Sınav sonucu, burs başvurusu için verilen son tarihe yetişmez kaygısıyla, kompozisyon sorusunu bilgisayarda yazmak zorunda kaldım. Bilgisayarda hızlı yazım konusunda problemim var. Bu nedenle kompopzisyon yazımını zamanında bitiremedim. Dil ile ilgili dinleme, okuma ve anlama, gramer gibi bölümlerde istenilen limiti aştığım halde kompozisyon sınavı da katılınca ortalamam 233 oldu. İstenen 250. Ancak, bunu ilgililere maille ilettim. Tekrar sınava girip istenilen sınırı geçebileceğimi belirttim. Sınav 16 ekimde olacaktı. son süre 15 Ekim di. Kabul edilemeyeceği söylendi.

Neticede, 8 Kasım 2004'te yazılı sınavına hak kazananların isim listesi, www.jeanmonnet.org.tr adresinde yayınlandı. Orada 100 civarında kişinin henüz dil belgesinin olmadığı, telefonla belge getireceklerini belirttikleri için isimlerinin listede yer aldığı, 12 Kasım'a kadar belge ibraz etmelerinin gerektiği notu düşülmüştür. Ayrıca, bu internet adresindeki isimleri incelerseniz çok sayıda arka arkaya aynı soyadlı kişilerin olduğunu göreceksiniz. Sanki karı-koca ya da aynı aileden birkaç kişi izlenimi verdi bana. Bu kaygımı ilgil adreslere E-maille ilettim. Yanıt alamadım. Adaletli bir seçim olmadığı, ülkemizde herzaman olaması olası olan sistemin işlediği kanısını taşımaktayım.

Bu kişiler (burs almaya hak kazananlar), Avrupa Birliği müktesebatı ile ilgili eğitim görecek ve ülkemizde çeşitli meslek dallarında uyum yasaları çerçevesinde çalışmalar yapacaklar. Devlet benim gibilere zaten bir yatırım yaptı. Belli düzeye geldik. Deneyim ve bilgilerimizi AB müktesebatı ile de ilişkilendirip ülkenin hizmetine sunalım diyoruz ama, bir kalemde silinip atılıyoruz.

19 Kasım'da yazılı sınava girmeye hak kazanan 500'e yakın kişinin hangi kriterleri yerine getirdikleriyle ilgili yayınlanan internet adresinde herhangi bir bilgi yoktur.

Dil sınavına giriş tarihleri 15 Ekimden önce mi? TOEFL sınavından 250 ve üzerinde, IELTS sınavından 6,5 ve üzerinde puanları var mı? Bunlar benim gibi elenen adaylar tarafından bilinmiyor. Kısacası açıklık politikası izlenmemiştir. Bu kaygılarımla ilgili gönderdiğim maillere cevap verilmedi

Avrupa Birliğ'ne girmeye çalışılan bir ülkede, Avrupa Birliği ile ilgili bir bursun verilmesinde o ülkelerin standartlarına uygun davranılmadığ kanısındayım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber