Tuncay Özkan'ın sağ koluna Ergenekon gözaltısı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon soruşturması kapsamında gazeteci Merdan Yanardağ ile birlikte 4 kişi daha gözaltına alındı. Dün sabaha karşı Ankara ve İstanbul'da eşzamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan Yanardağ, Ergenekon tutuklusu Tuncay Özkan'ın sağ kolu olarak tanınıyor.

Kanaltürk'te program yapan Yanardağ, terör örgütü PKK'ya yakınlığıyla bilinen Özgür Gündem Gazetesi'nde de yazı işleri müdürlüğü yapmıştı. Gözaltına alınanlar arasında Özkan'ın şoförü ve sekreteri de bulunuyor.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla Ankara'da 1, İstanbul'da 3 olmak üzere toplam 4 kişi gözaltına alındı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Organize Suçlar Büro Amirliği ekipleri dün sabah erken saatlerde, bir televizyon kanalında program yapımcısı olduğu öğrenilen Merdan Yanardağ'ı evinde gözaltına aldı. Yanardağ, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirildikten sonra İstanbul'dan gelen polis ekibine teslim edilerek İstanbul'a gönderildi. Operasyon kapsamında yine aynı televizyon kanalında bilgi işlem görevlisi Fuat Karip, şoför Şener Öztürk ile sekreter Anet Şahapyan'ın da İstanbul'da gözaltına alındığı öğrenildi.

Merdan Yanardağ, 1991-1992 yıllarında terör örgütü PKK'nın yayın organı olan Özgür Gündem Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğünü yapmıştı. Yanardağ, söz konusu gazetenin başında iken asker ve polis karşıtı haberleriyle gündeme gelmişti. Yanardağ, Özgür Gündem'de çalışmasıyla ilgili yapılan eleştirileri haksız bulduğunu söyleyerek, "Özgür Gündem, yasalar çerçevesinde çıkan; bütün eksikliklerine karşın birlik, kardeşlik ve barış ilkelerini savunan ve bu yönde yayın yapan bir gazeteydi." ifadelerini kullanmıştı. Ancak o dönemde gazetenin attığı manşetler Yanardağ'ı yalanlıyordu. Yaptığı yayınlarla Türk-Kürt kavgası çıkarmaya çalışan gazete, asker ve polise saldırıyor, hakaret ediyordu. 9 Kasım 1992'de 'Cizre'de iç harekat' manşetini atan gazete, 'Önceki gün 4 saat top ve tank ateşine tutulan kentte 4'ü çocuk 7 kişi öldü.' ifadelerini kullanıyordu. Gazete, teröristlerden de gerilla diye bahsediyordu. Aynı gazete 16 Kasım 1992 tarihli sayısında, 'Kürtçe konuşan askere polis dayağı' manşetiyle çıkıyordu.

Tuncay Özkan, Kanaltürk'ü kurduktan sonra Yanardağ'ı yanına aldı. Yanardağ, Özkan'ın televizyonunda '5. Boyut' isimli programı hazırlayıp sundu. Özkan döneminde, PKK'nın yayın organı Roj TV'ye konuştuğu için Cumhuriyet Gazetesi'ndeki işinden atılan Erdoğan Aydın'ı programına konuk eden Yanardağ, büyük tepki çekmişti. Aydın, okullarda evrim teorisinin okutulması gerektiğini savunarak din kültürü dersinin de kaldırılması gerektiğini söylüyordu. Yanardağ'ın programında sıklıkla yer verdiği konuklardan biri de PKK terör örgütü kamplarında örgüt mensuplarına konferanslar veren ve Öcalan'a saygı duyduğunu söyleyerek tepki çeken Yalçın Küçük'tü. MHP'nin başörtüsü düzenlemesinde AK Parti'ye destek vermesini eleştiren Küçük, o dönemde katıldığı 5. Boyut programında şunları söylemişti: "Bunlar rejimi değiştiriyorlar. Bunlar oryantal despotizm getiriyorlar. Buna izin verilemez." Küçük daha önce yine bir televizyon programında "Örtünme Kur'an'da yazmıyor. Türban Yahudi icadıdır." açıklamasında bulunmuştu. İstanbul, Ankara

Ufuk Köroğlu, Alper Sancar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber