Hasta meme kanserini el ile muayene ederek teşhis edebilir

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2008 10:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- "Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, 20'li yaşlarda elle muayene ederek meme kanserinin erken teşhis edilebileceğine vurgu yaptı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, Ekim ayının 'Meme kanseri ayı' olması sebebiyle hastalığın tanı ve tedavisi hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen ve en sık ölümlere neden olan kanser türü olduğunu belirterek, evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği, genetik yatkınlık ve dengesiz beslenmenin meme kanserinin görülmesine neden

olduğunu söyledi. Dr. Aydın, "Meme kanseri sık görülmekle beraber toplumun bilgili olması, bayanların kendi kendine elle meme muayene yapması, düzenli muayene ve mamografi ile erken tanı sağlanabilmektedir. Böylece toplum sağlığını korumanın yanında, meme dokusu alınmadan kadınlarda yaşam kalitesini artırabilmek mümkündür. 20 yaş üstü bayanların her ay kendi kendine elle meme muayene yapması, klinik meme muayenesi ise 20 yaşından itibaren her kadının 2-3 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir düzenli olarak

hekime yaptırması gerekmektedir. Bir diğer yöntem ise meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntem olan mamografidir. 50 yaş üzerindeki bayanların 2 yılda bir mamografi çektirmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Dr. Yusuf Kenan Aydın, ilde 'Aile Hekimliği Sistemini'ni faaliyete geçirdiklerini, vatandaşların konu ile ilgili olarak aile hekimlerine müracaat ederek gerekli bilgileri alabileceklerini, toplum sağlığı merkezlerinde, Devlet Hastanesi ve ilçe entegre hastanelerinin yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimlerinde konu ile ilgili detaylı bilgi edinebileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber