Özelleştirmede gelecek 2 yıl

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2008 11:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özelleştirmede gelecek 2 yılda, köprü ve otoyol, Milli Piyango, şeker fabrikaları ve elektrik özelleştirmelerinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Galataport özelleştirmesi için çalışmalar sürerken, Sümer Holding'e ait inşaatı yarım kalan tesis ile Doğusan Boru Sanayi A.Ş'de, ihale ilanına yılın son çeyreğinde çıkılması bekleniyor.

AA muhabirinin 2009 Yılı Bütçe Gerekçesi'nden derlediği bilgilere göre, 2009 yılının önemli özelleştirme projelerinden biri olan otoyol ve köprülerin işletme hakkı verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesi için, seçilen danışman firma ile alt teknik danışmanların yürütmekte olduğu teknik çalışmalar devam ediyor.

Mevcut otoyol özelleştirilmesinde, portföy gruplarını oluşturma, tarife, imtiyaz sürelerinin yer alacağı "Strateji Raporu"nun hazırlanmasının ardından, ihale ilanına çıkılacak.

Bu noktada, henüz paketin kapsamı hususu netlik kazanmamış olmakla birlikte Boğaziçi köprüsünün ayrı değerlendirilip, Fatih Köprüsü ve diğer otoyolların tek bir paket içerisinde özelleştirilmesi planlanıyor. İşletme hakkı süresinin de 20-25 yıl olması bekleniyor.

Şans oyunlarının lisans devrine ilişkin stratejiye yönelik çalışmalar da devam ederken, Milli Piyango'nun özelleştirilmesine ilişkin kararın Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından, ihale ilanına bu ay içinde çıkılması hedefleniyor.

Elektrikte dağıtımda başlanan sürecin, ileride üretim alanında genişleyerek devam etmesi planlanırken, üretim özelleştirmelerine ilişkin yasal düzenlemeler yapılıyor.

Türkşeker AŞ'ye ait şeker fabrikalarının coğrafi bazlı portföy grupları halinde varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi öngörülürken, özelleştirmelerin 2 yıl için tamamlanması öngörülüyor.

Söz konusu özelleştirmelerde şeker fabrikaları coğrafi bazlı 6 portföy grubuna ayrılırken, portföy A'da ihale ilanına çıkıldı. Özelleştirme ihalelerine, alfabetik sıralamaya göre devam edilmesi öngörülürken, Türkşeker AŞ'nin Tohum İşleme Fabrikası ve EMAF-Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası ile Afyon, Erzincan, Turhal, Ankara ve Eskişehir Makine fabrikalarının da ayrı ayrı varlık satışı yöntemi uygulanmak suretiyle özelleştirilmesi planlanıyor.

GALATAPORT ÖZELLEŞTİRMESİ

İstanbul Salıpazarı mevkiinde bulunan Salıpazarı Liman Tesislerinin tarihi ve kültürel dokusu korunarak Karaköy Rıhtımından başlayarak, Tophane ve Salıpazarı'na kadar olan bölgenin (Galataport) projelendirilerek, büyük tonajdaki kruvaziyer gemileri için yanaşma rıhtımları, alışveriş merkezleri, butik oteller, eğlence yerleri ve kültür amaçlı salonların inşası ile ilgili çalışmalar da devam ederken, Galataport'ta ikinci kez ihaleye çıkabilmek için, halen Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onayı bekleniyor.

2009-2011 döneminde Erzincan'da kurulu bulunan ve yurt dışında yaygın olarak kullanılan perlitli beton kiremit üretimini gerçekleştiren Doğusan Boru Sanayi AŞ'nin özelleştirilmesi ile ilgili danışman firmanın değer tespit çalışmaları devam ederken, sermaye piyasasının gerektirdiği işlemlerin tamamlanmasının ardından, ihale ilanına yılın son çeyreğinde çıkılması hedefleniyor.

Sümer Holding AŞ'ye ait ve yaklaşık 20 yıl önce temeli atılan ancak inşaatı yarım kalan tesisin yeniden ekonomiye kazandırılması amacıyla yürütülen teknik çalışmalar tamamlanırken, 2008 yılının son çeyreğinde ihale ilanına çıkılması öngörülüyor.

Öte yandan, özelleştirmede bundan sonraki dönemde büyük ihtimalle daha çok kamuya ait altyapı yatırımlarının ve bazı kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin öne çıkması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber