Zengin Yeşil Kartlılar tespit edilecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Kasım 2008 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serhat TEZCAN- Sinem KARABULUT/BURSA, (DHA)

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlık olarak Türkiye'de yoksulluğun envanterini tespit etmeye yönelik çalıştıklarını söyledi.

Çelik, ?Şu an 9 milyon 300 bin yeşil kartlı var. Acaba bunlar yoksul mu, değil mi? Mercedes'li yeşil kartlı mı, Mercedes'siz yeşil kartlı mı? Üzerinde çalıştığımız ?Sosyal Yardımlar Yasası' ile bu tabloyu netleştireceğiz? dedi.

Seçim bölgesi Bursa'da Mimar ve Mühendisler Grubu'nun Dilmen Hotel'deki toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, İŞ-KUR'a çok ciddi kaynak transferi gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Çelik, ?Yaklaşık 300 milyon YTL'lik kaynağı, Türkiye'de mesleki yeteneği olmayan bir kesime sağladık. Türkiye ara eleman yetiştirmede uzun yıllar iç çekişmeler nedeniyle ara eleman yetiştirme konusunda dünyanın çok gerisinde kaldı. İŞ-KUR ile birlikte 22 ilde mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Şu ana kadar 25 bin kişiyi bu kurslardan geçirdik. 2009 yılı ortalarına kadar da 100 bin gencimizi bu mesleki eğitim kurslarından aldıkları belgelerle iş arayabilir seviyeye getireceğiz? diye konuştu.

İŞ-KUR bünyesinde ciddi bir işsizlik fonu bulunduğunu kaydeden Çelik, ?Bu fonda şu an 36 milyar YTL paramız var. 1.3 milyar, Bakanlığımız ve İŞ-KUR bünyesindeki fondan alt yapı projelerine aktarılıyor. 1 milyar civarında da özelleştirme kaynaklarından imkan sağlanarak, 2008 yılı itibariyle 2.3 milyar YTL aktarılmış bulunuyor. Bölgeler arası kalkınmış dengesizlikleri ortadan kaldırmaya, bataklığı kurutmaya dönük çalışmaya devam ediyoruz? dedi.

?DEVLET BU YASAYLA YOKSULUNU BİLECEK'

Türkiye'nin 1990'lı yıllarda düşün peşinde ve oy avcılığı siyasetinin çok büyük tahribatıyla karşı karşıya kaldığını iddia eden Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ilk açığını 300 trilyon olarak 1991 senesinde verdiğini, 2007 yılının sonunda ise 25 milyar YTL'lik açıkla karşı karşıya kalındığını bildirdi. ?Türkiye'de iç sorunlardan kurtulduysanız dışarıdan, dış sorunlardan kurtulduysanız içerden bir çelme gelir? diyen Çelik, bölgede önemli bir konumda bulunan Türkiye'nin büyümemesinin istendiğinin altını çizdi.

Bakanlık olarak, hayata geçirdikleri reformlar hakkında konuşan Çelik, ?Aman emekliliğime 5 ay kaldı, 5 yıl kaldı' diye hesaplar yapan değil çalışmaya teşvik eden bir sistem. ?Ben çalışmak için varım. Elim ayağım tuttuğu sürece çalışmam gerekiyor' mantığını getiren bir sosyal güvenlik sistemini kurmak için çalışıyoruz? dedi. ?İş Sağlığı ve Güvenliği' ile ?Sosyal Yardımlar Yasası' üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Çelik, Türkiye'de yoksulun envanterini tespit etmeye yönelik projeler yürüttüklerini, insanlara balık tutmak dahil yoksulluktan nasıl kurtulacaklarını göstereceklerini söyledi. Türkiye'de şu an 9 milyon 300 bin yeşil kartlı bulunduğunun altığı çizen Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

?Acaba bunlar yoksul mu değil mi? Mercedes'li yeşil kartlı mı, Mercedes'siz yeşil kartlı mı? Nedir tablo bunları netleştireceğiz. Türkiye'de devlet bu yasayla yoksulunu bilecek.?

Çelik, buradaki toplantının ardından Bursa Özel Sağlık Kuruluşları Derneği'nin Kervansaray Termal Otel'de sektör temsilcilerine yönelik düzenlediği toplantıya katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber