Sanatçılara kıyak emeklilik geliyor

Haber Giriş : 21 Kasım 2004 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emeklilik için iş günü sayısını doldurmakta güçlük çeken sanatçılara kolaylık sağlamak amacıyla oluşturulan yasa taslağı 1 çalışma gününün 5 gün sayılmasını öngörüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, devlet kadrolarında görev almayan sanatçılara, farklı bir prim ve iş günü sistemiyle emeklilik yolunu açmaya hazırlanıyor. Eşi Işıl Mumcu da Devlet Tiyatroları bünyesinde sanatçı olan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, taslakla emeklilik hak etmek için iş günü sayısını doldurmakta güçlük çeken sanatçılara güvence vermek istediklerini kaydetti.

Bakanlıkta hazırlıkları devam eden taslakla mesleği "sanatçı" olan ancak sosyal güvenceden yoksun kişiler güvence altına alınacak. Önümüzdeki günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın görüşüne sunulacak taslakla bir işçi veya memur gibi belli günlerde iş başı yapma zorunluluğu olmayan sanatçılara özel bir model oluşturulacak. Böylece zaman veya mekan gibi ölçütlere bağlı üretim yapmayan sanatçılara, yaşlandıklarında emekli aylığı hakkı sağlanacak.

Öğrenim durumu engeli
Taslakta sanatçı tanımı yapmaya çalışacaklarını da vurgulayan Mumcu, bu düzenleme yasalaştıktan sonra uygulama için belirli kriterler olacağını kaydetti.
Alınan bilgiye göre, düzenleme kapsamında bir kişiyi sanatçı kabul edebilmek için belirli okullardan mezuniyet, belirli sayıda eser sahibi olmak veya belirli mesleki birliklere üye olmak gibi kriterler getirilecek. Bu çerçevede örneğin, sanatçılar 1 gün çalıştıklarını zaman bu sürenin "5 gün çalışmış" gibi sayılması üzerinde durulduğu kaydedildi.

Söz konusu kriterlerin mevcut sanatçılara uygulanmayacağını kaydeden bakanlık yetkilileri, bu durumun taslağı Bakanlar Kurulu'na sunmak için önlerindeki en büyük engel olduğunu dile getirdiler.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber