TRT'nin personel alım sınavına dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Kasım 2008 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT Genel Müdürlüğü personel alım ilanı 14 Eylül 2008 tarihinde memurlar.net'te yer aldı. Mülakat sınavları 17 Kasımdan itibaren yapılacaktır. Ancak KESK'e bağlı Haber-Sen oldukça önemli bir dava açmıştır.

Dava metninde,

- kurum personeline KPSS koşulu getirilmesi,

- stajyer montajcı ve resim seçici pozsiyonlarına başvurularda İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümü mezunlarına yer verilmemesi,

- başvuruların yalnız internet üzerinden alınması ve bu süreçte kişinin başvurusunu ispatlamasına imkan verecek bir herhangi bir referans ya da kayıt numarasına verilmemesi,

gibi gerekçelere yer verilmiştir.


İŞTE HABER SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA

TRT'nin merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere yardımcı prodüktör, stajyer spiker, stajyer muhabir, stajyer montajcı, kamera asistanı, sesçi, ışıkçı, resim seçici, mühendis unvanlı kadroya personel alımı için açtığı sınavın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtık.ÇÜNKÜ:

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), ilk defa kamu hizmetine atanacaklar için yapılan bir sınav olmasına rağmen, kurum personeline de bu kadrolara atanabilmek için KPSS sınavına girme koşulu getirilmiştir. Yıllardır kurumda çalışan personelin kurum içi sınavla bu kadrolara atanma imkânı varken, KPSS'ye girme koşulu getirilmesi hukuka aykırıdır.

Kurumda stüdyo ve film yapım elemanı, yapım yayın elamanı kadrolarında bulunan ancak fiilen muhabir, spiker, prodüktör, montajcı, resim seçici olarak görev yapan yaklaşık 500 personel var. Bu kişiler, halen yaptıkları işin kadrosunda olmadıklarından, yıllardır ciddi anlamda bir adaletsizlik ve eşitsizlikle karşı karşıya bulunmaktadır. Yaptığı işin kadrosuna sahip kişilerle aynı işi yaptıkları halde ücret, mesleki ilerleme, ek gösterge gibi özlük hakları ile mesleki haklar bakımından aralarında büyük farklar vardır. Bu sınavın, bu adaletsizliğin giderilmesine fırsat vermesi beklenirken, tam tersine bu kişiler KPSS'ye girmemiş oldukları için bir kez daha haksızlığa ve adaletsizliğe uğratılmaktadır. Kurumda yürüttüğü göreve uygun kadroya atanmak için yıllardır kurum içi sınav açılmasını bekleyen kurum çalışanlarının prodüktör, stajyer spiker, stajyer muhabir, stajyer montajcı, kamera asistanı, sesçi, ışıkçı, resim seçici unvanlarına atanması imkânı ortadan kaldırılmıştır.

-Sınav duyurusunda, 28?29 Haziran 2008 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına katılmış olmak ön koşul olarak belirtilmiştir.

Oysa Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik'in 11. maddesine göre KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Bu duyuruya göre 30 Haziran - 01 Temmuz 2007 tarihinde yapılan KPSS sınavına giren ve açıklanan koşulları taşıyan kişilerin başvurusu da kabul edilmemiştir. Duyuruda KPSS3 puanı geçerli olarak kabul edilmiştir. 30 Haziran - 01 Temmuz 2007 tarihinde sınava giren ve KPSS3 puanı yeterli olanlar başvuramamıştır. (MEMURLAR.NET'İN NOTU: 2007 KPSS sadece KPSS Öğretmenlik ve KPSS-A grubu sınavlar için yapılmıştır. Bu nedenle memur alımlarında 2007 KPSS sınavı kullanılmamaktadır. Dava metninde bu hususun yer almaması uygun olacaktı.)

-İletişim Fakülteleri mezunlarının en önemli istihdam alanı basın yayın kurumlarıdır. TRT de, kamuya ait bir yayın kurumu olarak, kamu alanında çalışmak isteyen İletişim Fakülteleri mezunları için tek seçenektir. Ancak kurumun internet sayfasından yapılan başvuru formunda stajyer montajcı ve resim seçici olarak başvurmak isteyen İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümü mezunu öğrencilerin başvuruları kabul edilmemiştir.

- Başvurunun yalnızca internet üzerinden yapılabilmesi, birçok suiistimal olasılığını da beraberinde getirmiş, başvuruların kabul edilmesi sürecinin sadece elektronik ortamda ve birkaç Kurum yöneticisi eliyle yürütülmüş olması tereddütleri artırmıştır.

-Başvuru yapan adaylara, bu başvuruyu belgeleyebilecekleri hiçbir olanak sağlanmamıştır. Herhangi bir referans ya da kayıt numarası verilmemiştir.

- Sınav duyurusunda sınavın ?uygulamalı ve/veya mülakat sınavı yapılmak suretiyle? yapılacağı belirtilmiştir. Anayasanın 125 maddesinin 1. fıkrasında İdarenin her türlü işlem ve eylemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu hükmü bulunmaktadır. Ancak sözlü sınavlar yargısal denetime elverişli olmayıp, Anayasanın 125. maddesine aykırıdır.

- 06.10.2008 tarihinde yukarıda belirtilen sakıncaların giderilmesi için TRT'ye başvurduk ancak TRT yönetimi bu başvuruyu dikkate almayarak sınavla ilgili işlemleri sürdürdü.

- TRT Yönetim Kurulu 4 Eylül 2008 tarih ve 2008/304 sayılı kararı ile iptal edilen unvanlar için sınav açılması hukuka aykırıdır.

İptal edilen kadrolara alınacak personelin kariyer planlaması yapabilmesi mümkün değildir. Memuriyette ne şekilde yükselebilecekleri belirsizdir. Bu belirsizlik ve yukarıda belirttiğimiz Yönetim Kurulu kararı, söz konusu kadrolar için açılan bu sınavın duyurularında yer almamış; adaylar bilgilendirilmemiştir. Söz konusu kadrolar için sınava girecek adaylar, kariyerlerine getirilmiş sınırlamadan habersizdir.

TRT, mülakat sınavlarının 17 Kasım 2008 tarihinden itibaren yapılacağını duyurmuştur. Sınavın yapılması halinde birçok TRT çalışanı, 2007 KPSS'de başarılı olmuş binlerce kişi, İletişim Fakültelerinden mezun olmuş binlerce genç bu sınava giremeyecek ve mağdur olacaktır. Hukuka aykırı olan bu sınav, telafisi güç zararların oluşmasına neden olacaktır.

Bu nedenle idare mahkemesine açtığımız davada yapılacak sınavla ilgili işlemlerin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedik.

Ali YILBAŞI
Genel Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber