Mevsime göre beslenme çocukları hastalıklardan koruyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2008 11:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocukların beslenmesini mevsimlere göre düzenlemenin hastalıklardan koruyacağını belirten beslenme ve diyetetik uzmanı Ruhan Süme, özellikle sonbaharda, çocukların vücut direncini artıracak hastalıklara yakalanmasını önleyecek gıdalara mutlaka ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Süme, yaptığı açıklamada, "Sonbahar mevsimde meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Bu grupta özellikle portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyvelere ağırlık verilmeli. Sebze olarak da taze fasulye, ıspanak, maydanoz, domates, patates, sivri biber, salatalık gibi sebzeler tercih edilmeli." dedi.

Çocuklarda beslenmenin mevsimsel ürünlere göre düzenlenmesinin, anne-babalara da büyük kolaylık sağlayacağını ifade eden Süme, "Bu besinlerin yemeklerden bir saat sonra ara öğün olarak tüketilmesi en çok tercih ettiğimiz tüketim şekillerinden. C vitamini deposu olarak da adlandırılan bu besinler bağışıklık sistemini korudukları için mutlaka alınmalı. Bu besinler sonbahar ve kış aylarında sürekli alındığında ise enfeksiyonlara yakalanma riskini de en aza indirme özelliğine sahip." diye konuştu.

Aile içinde birey olma özelliğini kazanan çocuğun, edindiği beslenme alışkanlıklarını ilerleyen dönemlerde de devam ettiğini kaydeden Ruhan Süme, çocukların, yaşları ne olursa olsun yetişkinlerle aynı besinlere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çocukların porsiyonlarının üçte bir ile dörtte bir arasında olması gerektiğine dikkat çeken Süme, şunları söyledi: "Çocuklar, 6-12 yaş arası yılda yaklaşık 2,5 kilo ağırlık kazanır. Başka bir değişle, bu yıllarda çocuklar 30-60 santimetre büyürler. Çocukların ihtiyaç duyduğu temel besin öğeleri et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagillerdir. Bu besinler büyüme ve gelişme, doku kazanımı için bu besinler oldukça önemlidir. Günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, süt ürünleri de kemikler ve dişlerin gelişimi için gerekli kalsiyum, A vitamini, B vitamini ve protein içeriyor. Günde 500 ml. süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu beyaz peynir tüketilmeli. Ekmek, makarna, pirinç de bitkisel protein ve B grubu vitamini bulunur. Günde dört porsiyon tüketilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber