Gıda denetimi için ?yeminli müşavir'

Haber Giriş : 23 Kasım 2004 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SON günlerde hormonlu, antibiyotikli, genetiği değiştirilen ürünlere ilişkin tartışmalarla ?gıda güvenliği' yeniden gündeme gelirken, Hükümet, Türkiye'deki yaklaşık 140 bin gıda işletmesinin denetimini, gıda ve ziraat mühendislerinin kuracağı ?yeminli gıda müşavirlik bürolarına' bırakmak için çalışma yapıyor. Uygulama yaşama geçirilirse, ülkede sayıları binlerle ifade edilen işsiz ziraat mühendisleri için de iş alanı doğacak.

TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, ANKA'ya konuyla ilgili bilgi verirken, bir süre önce Meclis'ten geçirilen bir yasayla gıdaların hem üretim hem de satışında denetimin tümüyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bırakıldığını anımsattı. Kirişçi, bu yasa görüşülürken, denetimin özel sektöre bırakılmasının tartışıldığını ancak yasanın gecikmemesi için bu düzenlemenin daha sonraya bırakıldığını bildirdi. Kirişçi, şimdi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda gıdalarla ilgili denetim görevinin, ?yeminli gıda müşavirlerine' bırakılmasına ilişkin bir çalışma yapıldığını, bunun ya yasa tasarısı ya da kendisinin hazırladığı bir yasa teklifiyle gündeme getirileceğini bildirdi.

Vahit Kirişçi, Türkiye'de yaklaşık 140 bin gıda işletmesi bulunduğunu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 8 bin mühendisiyle bunları denetlemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Kirişçi, ülkede üretimi yapılanların dışında gümrüklerden gelen çeşitli gıdalar olduğunu ve bunların denetlenemediğini de belirterek, ?Her işletmede denetim amacıyla gıda mühendisi çalıştırmak zorunlu, ancak bu mühendisler işletmelere uğramıyorlar bile. Sadece işletmelerin kadrosunda gösteriliyorlar' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber