Sağlık raporu olmayan kurbanlık almayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2008 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde hayvan pazarları hareketlendi. Veteriner hekimler, sağlık raporu olmayan kurbanlıkların alınmamasını söylüyor. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, kurban etlerinin sağlıklı olarak kesilmesi, tüketilebilmesi ve çevre sağlığında olumsuzlukların yaşanmaması için vatandaşları uyardı.

Sağlık raporu olmayan hayvanların satın alınmaması ve kesilen etlerin iyi pişirilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, kurban kesimlerinde uygulanması gereken kontrol ve hijyen kurallarının halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti. Veteriner hekim kontrolünü kanıtlayan 'Menşei Şahadetnamesi' olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiğini kaydeden Veteriner Odası Başkanı Sağlam, büyükbaş hayvanlarda 'kulak küpesi'ne dikkat edilmesi de istedi. Hayvan yetiştiricilerinin yaklaşan Kurban Bayramı'nda mağdur olmamaları için hayvanlarının gerekli aşılarını yaptırmaları ve veteriner sağlık raporu almaları gerektiğini anlatan Sağlam, "Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketleri artıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyükşehirlere önemli miktarda hayvan sevki oluyor. Milli ekonomide önemli payı bulunan hayvan varlığına bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskinin bu dönemlerde arttığını unutmamalıyız. Bu nedenle aşıları yapılmamış, kulak küpeleri takılmamış sığırlara il dışına çıkış için 'Veteriner Sağlık Raporu' tanzim edilmeyeceğinden yetiştiricilerimizin hayvanlarını şap hastalığına karşı en az 15 gün önceden aşılatmaları gerekiyor. Ayrıca veteriner sağlık raporsuz hayvan sevk eden hayvan sahipleri ve şoförlere ağır para cezası uygulanacağı bilinmelidir." dedi.

Kesilen etlerin 'çiğ veya az pişmiş' olarak tüketilmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açacağını vurgulayan Sağlam, hemen tüketilmeyecek etlerin derin dondurucuya konulması veya kavurma yapılarak muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban kesiminin asgari teknik ve hijyenik şartlarda ve mutlaka ehil kişiler tarafından yapılmasının önemine dikkat çeken Sağlam, kesim yerlerinde bulunması gereken asgari şartlar ise şöyle sıralandı: "Kesim yapılacak yerler, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalı. Zemininde su ve kanın birikmemesi sağlanmalı. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan görevliler kişisel temizliklerine özen göstermeli. Kesim sonrası ortaya çıkabilecek boynuz, tırnak, bağırsak ve işkembe gibi atıklar çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde ve usülüne uygun olarak bertaraf edilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber