Bakan Tüzmen, gizli tutulması gereken ihbarcının ismini açıkladı

Haber Giriş : 24 Kasım 2004 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhbarcıyı ihbar etti

Esra CENGİZ

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'den, CHP Milletvekili Atilla Kart'ın soru önergesine cevap geldi. Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nın gizlilik hükmünü hiçe sayan Bakan Tüzmen, Mercedes Benz T.A.Ş'ye ait gümrük beyannamelerinin incelenmesi için başvuran kişinin ismini açıkladı. Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nın 16'ncı maddesinde 'Kaçakçılık olaylarını ihbar edenlerin kimlikleri, izinleri olmadıkça veya ihbarın niteliği, haklarında suç oluşturmadıkça açıklanamaz' hükmü yer alıyor.

Mercedes Benz T.A.Ş'nin 1998-2002 yılları arasında gümrüklerden tek bir beyanname ile çok sayıda yedek parçayı TSE onayı almadan kaçak olarak soktuğu iddiası Gümrük Müdürlükleri'ni harekete geçirmişti. Yapılan incelemeler sonucunda 20 bin beyanname arasından rastgele seçilen 104 tanesinde sözkonusu uygulamanın yapıldığı tespit edilmiş ve Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Savcılık yürüttüğü soruşturma sonucunda Mercedes Benz T.A.Ş yöneticileri ve firmanın gümrük müşaviri hakkında dava açılmasına karar vermişti. Tüm bu gelişmelerle ilgili Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle 3 soru önergesi veren CHP Milletvekili Atilla Kart soru önergelerinde, Mercedes T.A.Ş'nin 1998-2002 yılları arasında neden incelemeye tabi tutulmadığını, kamu birimlerinin neden görevini yapmadığını sormuştu. Üç önergeden ilkinin yanıtı Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'den geldi. Bakan Tüzmen yanıtında, dava aşamasına kadar olan süreci özetlerken, Gümrük Başmüdürlüğü'ne yapılan ihbara da yer verdi.

İhbar eden kişinin kimliğinin gizli tutulması isteğine rağmen, yanıtında bu ismi açıklayan Bakan Tüzmen, ihbarı yapan kişinin verdiği dilekçeye dayanarak Müsteşarlık Merkez Denetim Elemanlarının ilgili hususları incelemeye ve soruşturmaya başladığını belirtti. Ayrıca İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü nezdinde iddialarla ilgili olarak inceleme yapmak üzere Gümrük Muayene memurlarından oluşaçak bir heyet kurulması talimatı verdiğini de ifade etti.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber