Kürt Dili ve Edebiyatı için başvuru hazırlığı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 29 Kasım 2008 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, Serdar Bedii Omay, üniversite bünyesinde kurulacak Şarkiyat Enstitüsü içinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açmak için YÖK'e başvurmaya hazırlanıyor.

MARDİN - Amacının toplumsal barışa katkı sağlamak olduğunu dile getiren rektör Omay, ?Bölgemizdeki toplumsal barışa bir tuğlacık kadar da olsa katkıda bulunmak istiyorum. Hiçbir zaman sadece askeri tedbirlerle huzur sağlanması mümkün değil. Tabi ki bütün problemler aslında bir olayın, bir sosyal meselenin ilmini yaparak çözülebilir, anlaşılabilir, diyalog kurulabilinir, görüşülebilir bütün meseleler için böyledir. Neticede Kürtçe ülkemizde en çok konuşulan ikinci dil... Mardin Artuklu Üniversitesi bu dilin son derece yoğun konuşulduğu bir bölgenin üniversitesi? diye konuştu.

Prof. Serdar Bedii Omay, kurulacak Şarkiyat Enstitisü'nde Kürt Dili ve Edebiyatı kürsüsü kurulmasını öneriyor. Rektör Omay, Kürtçe kurs ve televizyon yayınlarının sorunun çözümünde siyasi olduğu için rağbet görmediğini belirtiyor.

Soruna politik olarak yaklaşmak ile ilmi olarak yaklaşmanın birbirinden çok farklı şeyler olduğunu savunan Omay, ?Bir dilin çiçeklenmesi o kültür içinde ürünler vermesi için onun ilminin verilmesi lazım. Filolojisinin yapılması lazım. Hocalarının yetişmesi lazım. Kurs açmakla bu işler çözülmez. Çünkü kurslarda işlenecek zemin, o ilmi öğretecek hoca, o ilmi bilmiyorsa nasıl olacak bu iş?? dedi

Üniversitede Kürtçe bilen akademisyen sıkıntısının çeşitli üniversitelere yüksek lisans öğrencileri göndererek çözmeyi düşünen Rektör Omay, YÖK'e yapacakları başvuruda enstitü dahilinde Süryanice, Farsça ve Arapça gibi dillerin öğretilmesi için de izin isteyeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber