Ergenekon liderlerinin kimliği mahkemeye bildirilmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2008 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski polis Yüksek'in çapraz sorgusu yapıldı

- "Ergenekon" davasının 24. duruşmasında, tutuklu sanıklardan eski polis memuru Aydın Yüksek'in çapraz sorgusu yapıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Yüksek'e, üzerinde kendi fotoğrafı olan, "Mehmet Çetin" adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi bulunduğunu hatırlatarak, bu belgeleri kendisinin düzenleyip düzenlemediğini sordu.

Yüksek de söz konusu nüfus cüzdanı ile sürücü belgesinin, husumetli olduğu Muzaffer Şenocak ile arasındaki davada, kendi lehine delillerden olduğunu söyleyerek, bu konuda daha fazla açıklama yapmadı.

Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel'in, soruşturma sürecinde, tutuklanabileceğini söyleyerek bir kişiye çanta bırakıp bırakmadığını sorduğu Yüksek, tutuklandıktan 2 ay sonra ev sahibinin evi tahliye ettiğini anlattı.

Pekgüzel'in, çantada silah ele geçirildiğini hatırlatarak, bunu kendisinin bırakıp bırakmadığını sorması üzerine Yüksek, "Ablamın evine o çantayı bir vatandaş bırakmış" dedi.

Savcı Pekgüzel'in, ele geçirilen ve bazı askeri bilgilerin yer aldığı CD'nin içeriğini görüp görmediğini sorduğu Yüksek, Muzaffer Şenocak'tan kalan eşyayı çöpe atarken bazı disketlerin eline geçtiğini, daha sonra bu disketleri CD'ye yüklettiğini, içindeki bilgileri de gördüğünü, ancak bununla pek ilgilenmediğini dile getirdi.

Savcının "Bunu ne zaman Mete Yalazangil'e verdiniz?' sorusuna karşılık da Yüksek, Yalazangil'in ofisinde CD'yi bir dizüstü bilgisayara taktıklarını, oradan çıkarken de bilgisayarda unuttuğunu kaydetti.

CD'nin kendisi için bir anlamı ya da değeri olmadığını söyleyen Aydın Yüksek, savcının "(Bunu Muzaffer Tekin'e ver) demediniz mi?" diye sorması üzerine, "Kimseye böyle bir talimatım yok. Verildiğinden de bilgim yok" dedi.

Yüksek, bir başka soru üzerine, CD'yi Kemal Kerinçsiz'in bürosunda da bir bilgisayara taktığını dile getirdi.

Tekin'in bu CD yüzünden tutuklanmasından rahatsız olduğunu anlatan Yüksek'e savcı Pekgüzel, Kerinçsiz'in CD'nin içeriğinin gizli olmadığı yönünde kendisine bir şey söyleyip söylemediğini de sordu.

Yüksek, "Genelkurmay mı, MGK mı tam olarak bilemiyorum. Bir açıklama yapıldı. Gizli belge değil, suç unsuru olmadığı söylendi" şeklinde konuştu.

Pekgüzel'in, bu CD'leri disketlerden hazırladığını söylediğini hatırlatarak, bu disketlerin nerede olduğunu sorması üzerine de Yüksek, "Sanırım çöpe atmış olmam gerekir. Muzaffer Şenocak ile aramızda tartışma geçti, çöpe atmış olabilirim" diye konuştu.

Diğer savcı Nihat Taşkın'ın, üzerinde kendi fotoğrafı bulunan ve başka isme düzenlenmiş nüfus cüzdanı ve sürücü belgesine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Yüksek, "İyi niyetli olarak bir iş yapmaya çalıştım. Hayatımın hatalarını yaptım üst üste. 18 aydır tutukluyum. Bu, benim ve ailem için işkence" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, sanık Yüksek'e "Sorulara cevap vermek zorunda değilsiniz. Ama cevap verecekseniz, sorulan soruya karşılık verin" diye uyarıda bulundu.

Kerinçsiz'in soruları

Tutuklu sanıklardan avukat Kemal Kerinçsiz de Aydın Yüksek'e, "Söz konusu CD'yi bilgisayarda baktıktan sonra aldın mı?" diye sordu. Yüksek, "Aldım, yanımda götürdüm" dedi.

Kerinçsiz'in, "Ben 'CD'yi gidin savcılığa teslim edin' dedim mi?" diye sorması üzerine Yüksek, "Dediniz" şeklinde yanıt verdi.

Yüksek, Kerinçsiz'in, "Dışarıda sivil polislerin gezdiğini söyledim mi size?" şeklindeki sorusu üzerine de "Evet, öyle bir konuşma geçti" dedi.

Kerinçsiz'in, "kendisini televizyondan tanıdığı için mi yanına geldiğini" sorması üzerine Yüksek, "Doğrudur" yanıtını verdi.

CD'nin içeriğindeki askeri bilgilerin aslında gizli belge olmadığını savunan Kerinçsiz, Yüksek'e bunların üzerinde imza ve kaşe bulunup bulunmadığını sordu. Yüksek de yazının üzerinde imza ve kaşe olmadığını söyledi.

Tekin'in soruları

Tutuklu sanıklardan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de Aydın Yüksek'e, kendi yanına geldiğinde, Muzaffer Şenocak'ın asker olup olmadığını öğrenmek amacını taşıyıp taşımadığını sordu. Yüksek de "Evet" yanıtını verdi.

Bunun üzerine söz alan Muzaffer Şenocak, Yüksek'e "Beni mermer ocakları olan emekli bir albayla tanıştırdınız mı?" diye sordu. Yüksek de "Yanımda bulunurken gayri ihtiyarı tanıştı" dedi.

Şenocak'ın, "Bu oluşturduğunuz CD'yi Mete Yalazangil aracılığıyla Muzaffer Tekin'e götürme amacınız neydi?" sorusuna Yüksek, "Ben kimseye CD götürmedim" yanıtını verdi.

Şenocak, Yüksek'e, tanıdığı emekli bir albay varken neden Muzaffer Tekin'e gittiğini, kendisiyle arasındaki husumeti neden mahkemeye taşımadığını ve tutuklanmasının ardından kendisine ait delilleri yok edip etmediğini sordu. Yüksek de böyle bir şey olmadığını savundu.

Müdahil Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Özkan Yücel'in başkasının adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı ve ehliyete ilişkin sorusu üzerine Aydın Yüksek, bunun aynısının Muzaffer Şenocak'ta da ele geçirildiğini söyledi.

Şenocak da belgenin fotokopisini Cumhuriyet savcısına sorgu sırasında kendisinin verdiğini kaydetti.

Bunun üzerine Yüksek, bu ifadenin doğru olmadığını, çünkü savcı huzuruna gitmeden önce polis tarafından arama yapıldığını anlattı.


Ergenekon liderlerinin kimliği mahkemeye bildirilmedi

Ergenekon davasına bakan mahkeme, kendilerine gelen örgüt şemasında, tahkikatın sürdüğü gerekçesiyle bazı isimlerin açıklanmadığını belirtti. Savcılıktan mahkemeye gönderilen başka bir yazıda ise, Tuncay Güney hakkında yürütülen soruşturmanın devam ettiği ifade edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, bazı avukatların, örgüt şemasındaki bazı isimlerin açıklanması yönündeki taleplerine cevap verdi. Şengün, kendilerine gelen yazıda, tahkikatın devam ettiği gerekçesiyle örgüt şemasındaki bazı isimlerin açıklanmadığını söyledi.

Köksal Şengün ayrıca, Tuncay Güney'in Ergenekon davasında tanık mı yoksa sanık mı olduğu yönündeki avukatların taleplerine de cevap verdi. Şengün, savcılıktan mahkemeye gönderilen yazıda, Tuncay Güney hakkında "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla açılan soruşturmanın devam ettiğinin belirtildiğini söyledi.

Ergenekon'da 24. duruşma başladı

- "Ergenekon" davasının 24. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına, Hüseyin Görüm, Selim Akkurt, Muhammet Yüce ve Mete Yalazangil dışındaki 41 tutuklu sanık getirildi. Duruşmada, tutuksuz sanıklardan Güler Kömürcü Öztürk, İsmail Eksik, İbrahim Benli, Emin Caner Yiğit, Murat Özkan ve Zeki Yurdakul Çağman da hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanıklardan eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk'ün savunmasına devam edileceğini bildirdi. Duruşma, Öztürk'ün savunmasıyla sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber