Okullarda para toplama hala sorun

Haber Giriş : 28 Kasım 2004 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlete ait okullarda yıllardır süre gelen para toplama tartışmalarına bir yenisi daha eklendi. Çeşitli gerekçeler altında öğrencilerden para talep eden yöneticiler, şimdi de öğrencilerin sorunlarının tespitine ilişkin yapılacak bir çalışma için yine gözlerini velilerin cebine dikti.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin sorunları, istenmeyen alışkanlıkların tespiti yönünde yapılacak olan 'Sorunlara Bakış' isimli anket için Ankara'nın Yenimahalle İlçesi'nde öğrenim gören öğrencilerden 1 buçuk milyar para istendiği öğrenildi.

Anketin okunup değerlendirilmesi amacıyla öğrencilerden bu paranın talep edildiğini belirten yöneticiler, itirazda bulunan öğrencilere ve velilere, "Değerlendirmeler optik okuyucular vasıtasıyla bilgisayarda yapılacak. Okulun bu harcamayı karşılayacak kaynağı yok, bu parayı bundan dolayı talep ediyoruz" diyerek, gelen tepkileri dindirmeye çalışıyorlar.
Öğrenci ve velileri bunaltan para toplama olayına bazı öğrenciler, "Hocam okulda para toplanmadığı bir gün yok. Artık bıktık. Öğretmenlerimizle yüz göz olduk" serzenişinde bulunuyorlar.
Öte yandan okullardaki rehberlik servislerinin de şaşkın olduğu bu durumun, Yenimahalle'den sonra diğer ilçelerde de yapılacağı gelen bilgiler arasında.

EĞİTİM UZMANLARI NE DİYOR
Eğitim uzmanları, para toplanması olayının öğrenci üzerindeki psikolojik boyutunu ortaya koyarak, para veremeyen kimi öğrencilerin dersi astığını ve okula sırf öğretmen kızacak diye gitmediğini kaydediyorlar. Uzmanlar, okullarda toplanan paraların devamsızlık nedeni haline geldiğini veli toplantılarına da velilerin sırf para toplanacak diye katılmadıklarını söylüyorlar. Bu durumun veliyi ve öğrenciyi okuldan soğuttuğunu kaydeden uzmanlar, yetkililerin soruna bir an evvel çözüme kavuşturmasını öneriyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan veya il özel idarelerden yetersiz oranda var olan ihtiyaçlara kaynak ayrılmaması, okul idarecilerini da zor durumda bırakıyor. Bir yandan artan ihtiyaçlar ve giderler, diğer yandan ise parasızlık, okul idarecileri ile velilerin karşı karşıya gelmesine neden oluyor. İdareciler, öğrencilere ve velilerine, "Gönderilen para ile okulun ihtiyaçlarını çözmek mümkün değil. Bu nedenle de toplamak durumundayız. Biz de istemiyoruz ama başka çaremiz yok" şeklinde kendilerini savunmak durumunda kalıyorlar.

BAĞIŞİN İSMİNİ DEĞİŞTİR, TOPLAMAYA DEVAM
Bakanlığın 'zorla para toplanmayacak' genelgesine karşılık, genelgeyle birlikte idarecilere artı kaynak gösterilmemesi veya gönderilmemesi, bakanlıktan yayınlanan genelgenin de uygulama alanı görmesine fırsat tanımıyor. Okullarda, fotokopi, yazılı soruları, spor kolu, perde, silgi, tebeşir, toplu kitap alımı, fotoğraf, öğrenci kimlik kartı, paso, karne, diploma, tiyatro, yakıt, telefon ve daha birçok nedenle para toplanıyor.

Veliler, bugünlerde okullardan bir de 'katkı payı' adı altında para istenmesi konusunda zor durumda. "Okul Aile Birlikleri'nin aldığı bir karar. Vermek zorundasınız" diye gerekçe sunan kimi okul idarecilerinin, velilere her ay ödemeleri gereken katkı payı miktarlarını bir yazı ile duyurup, hesap numaraları verdikleri kaydedildi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber