Özürlüye ücretsiz sağlık hizmeti

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen taslak, sosyal güvencesi bulunmayan özürlülere muayene ve tetkik hizmetlerinin ücretsiz verilmesini öngörüyor.

Ayrımcılığa karşı fırsat eşitliği sağlanması amacıyla hazırlanan taslakla, devlet, özürlülüğe yol açan kalıtsal hastalıklarla mücadele etmekle yükümlü olacak.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan Özürlüler Yasa Tasarısı taslağında önemli düzenlemeler öngörülüyor.

Buna göre, özür türleri uyarınca iş ve meslek analizleri yapılarak, özürlülerin durumlarına uygun mesleki rehabilitasyon ve eğitim programları geliştirilecek.

Özürlülerin işgücü piyasasında yer alması konusunda ayrımcılık veya kısıtlama yapılamayacak.

Rehabilitasyon hizmetlerinin ihtiyaç duyan tüm kesimlere ulaşması, özürlülerin, ailelerinin ve toplumun katılımının sağlanması amacıyla toplum temelli rehabilitasyon hizmetlerine ağırlık verilecek.
Özürlü üniversite öğrencilerinin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için Yüksek Öğretim Kurulu bünyesinde Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Merkezi kurulacak.

Anne karnındaki bebekler ile yeni doğanlarda, tarama yöntemleriyle tespiti mümkün olan özür ve hastalıklarla ilgili çalışma yapılması zorunlu olacak. Devlet, özürlülüğe yol açan kalıtsal hastalıklarla mücadele etmekle yükümlü olacak.

Sosyal güvencesi bulunmayan özürlülerin muayene ve tetkik hizmetleri, koruyucu sağlık hizmetleri gibi ücretsiz olacak.

Bakanlar Kurulu, özürlülerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirebilecek.

Kaynak yaratmak için ise bazı sigortalıların prim oranlarında artışa gidilecek.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber