Memurlar ?bugün git yarın gel' diyemeyecek

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 06:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Etik Kurulu, memurun görevini yaparken uyması gereken etik ilkeleri belirledi. Her hizmetin standart süresi olacak. Böylece kamu hizmetinde ?bugün git, yarın gel' dönemi kapanacak.

Hazırlıkları son aşamaya gelen yönetmeliğe göre kamu görevlisi amacı ve misyonu dışına çıkamayacak. Mesela trafik polisi ehliyet kontrol ederken, aracın vergisinin ödenip ödenmediğini soramayacak. Memur, devleti bağlayıcı taahhütlerde bulunamayacak. Nezaket ve saygı kuralları esas olacak. Bilgi edinilmesine yardımcı olacak. Yasa ve etik dışı uygulamaları, kimliği gizli kalmak kaydıyla, üst makamlara ihbar edecek.

ETİK YETKİLİ SEÇİLECEK

Her kurum üniversite mezunu çalışanları arasından ?etik yetkili' seçecek. Bu yetkili, kurumun etik kurallara uygunluğunu Kamu Etik Kurulu'na rapor edecek. Eski kamu görevlilerinin özel sektöre geçişlerine süre sınırı konulacak.

Yasa etik ilkelere uymayan Genel Müdür ve üzeri kamu görevlisinin Resmi Gazete'de deşifre edilmesini öngörüyor. Genel Müdür altı personel ise disiplin kurullarınca soruşturulacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber