Yıldırım: Demiryollarına 20 milyar dolarlık yatırım şart

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2008 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'demiryollarında biz de varız' diyebilmek için yatırımların 2019'a kadar kesintisiz sürmesi, miktarın da en az 20 milyar dolar olması gerektiğini söyledi.

2003 yılından itibaren demiryollarının yeniden devlet politikası haline geldiğini kaydeden Yıldırım, fakat yatırımların sonuçlarının 3- 5 sene içerisinde görülemeyeceğini söyledi.

Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen 'Cumhuriyet Döneminde Demiryolları Paneli'nin açılışında konuşan Binali Yıldırım, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki gibi 'demiryollarında biz de varız' diyebilmek için yatırımların 2019'a kadar kesintisiz sürmesi, miktarın da en az 20 milyar dolar olması gerektiğini söyledi. Yıldırım, yılda 107 kilometre uzunluğunda demiryolu inşa eden Türkiye'nin Cumhuriyet'in ilk dönemine kıyasla hâlâ geride bulunduğuna dikkat çekti. Yine de 2003 öncesi döneme göre büyük gelişme kaydettiklerini ifade eden Yıldırım, "Bundan sonra geriye gitmek siyaseten yapılabilecek en büyük hata olur. Bu meşale yakılmıştır. Bundan sonra demiryollarının bahtı açık" diye konuştu.

HİCAZ DEMİRYOLUNUN DÜNYA TARİHİNDE BİR ÖRNEĞİ YOK

Türkiye'deki demiryollarının tarihi gelişiminden de bahseden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Osmanlı Devleti'nde yapılan demiryollarını Batılıların Osmanlı coğrafyasına açılma ve yayılma politikasının bir tezahürü olarak değerlendirdi.

Yıldırım, Hicaz Demiryolları'nın ise buna istisna teşkil ettiğini belirterek, "Osmanlı'nın en zor döneminde tamamen bağışlarla, yerli işgücüyle ve kendi mühendislerimizle başarılan çok önemli bir projedir. Tamamen milli bir proje olan bu projenin dünya demiryolu tarihinde başka bir örneği yoktur" dedi. Binali Yıldırım, hangi amaçla yapılmış olursa olsun demiryollarının asker, erzak ve mühimmat sevkıyatıyla Kurtuluş Savaşı'nın can damarları haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber