Kriz meslek liselerini yeniden gözde yaptı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 13:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısını çözmek ve işsizlik problemine çözüm olmak için ayakkabıdan tekstile, gıdadan otomotive kadar birçok alanda başlatılan mesleki eğitim projeleri meyvelerini vermeye başladı. İş dünyasının ve vakıfların seferberliğiyle hayata geçirilen projelerle, son 2 yılda meslek liselerini tercih eden öğrenci sayısı yüzde 30, meslek yüksek okullarına giden öğrenci sayısı da yüzde 8 arttı. 2005-2006 eğitim öğretim yılında 482 bin öğrenci meslek yüksek okullarını tercih ederken, 2007-2008 eğitim öğretim yılında bu rakam yaklaşık 522 bine yükseldi. Meslek liselerine giden öğrenci sayısının ise 1 milyon 182 binden 1.5 milyona yükseldiği belirtiliyor.

Resmi rakamlara göre 2 milyon 548 bin kişinin işsiz olduğu Türkiye'de, sanayide uzun yıllardır kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Yüksek Öğretim Kurumu, katsayı ve İmam Hatip Okulları üçgenine takılan meslek lisesi sorunu ise yıllardır sürüyor.

Referans Gazetesi öncülüğünde bu sorunun çözülmesi için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2004 yılında bir protokol imzalamıştı. Daha sonra ise iş dünyası işsizlik sorununu çözmek ve doğru işe doğru elemanı yetiştirmek için seferber olmuştu. Bu kapsamda kimi sanayici mesleki eğitime yönelik projeler geliştirirken, kimileri de vakıflar aracılığıyla kurdukları meslek okullarında sektörlerine yönelik ara eleman ihtiyacını gidermeye başladı. Tüm bu çabaların sonucunda, 2005-2006 eğitim öğretim yılında 482 bin öğrenci meslek yüksek okullarını tercih ederken, 2007-2008 eğitim öğretim yılında bu rakam yaklaşık 522 bine yükseldi. Meslek liselerine giden öğrenci sayısı ise 2005-2006 eğitim öğretim yılında 1 milyon 182 binden, 2007-2008 döneminde 1.5 milyona yükseldiği tahmin ediliyor.

Artık eleman da ihraç ediyor

2006 yılında "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" sloganıyla bir eğitim kampanyası başlatan Koç Holding de, projeyle bugüne kadar 6 bin öğrenciye burs ve staj imkanı sağlandı. Projesinin ardından meslek lisesine giden öğrenci sayısında yüzde 30 artış meydana geldiğini belirten Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Koordinatörü Aylin Gezgüç, Koç Holding olarak bugün kendi ihtiyaçlarının dışında iş dünyasına da eleman ihraç edecek bir noktaya geldiklerini söyledi.

Kavram Eğitim Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Bahattin Durmuş da, son yıllarda meslek yüksekokullarına yönelen öğrenci sayısında artış olduğunu dile getirdi. Mesleki eğitimin Türk ekonomisi için ciddi önem taşıdığına dikkat çeken Durmuş, meslek yüksek okullarını özendirmek için daha cazip imkanlar yaratılması gerektiğini vurguladı. Durmuş kendi okullarından mezun olan öğrencilere yüzde 100 iş garantisi verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak ve kadro sıkıntısı çözüm bekliyor

Mesleki eğitimi tercih eden öğrenci sayısındaki artışa rağmen meslek liselerinin yetersiz kadro ve kaynak sorunu devam ediyor. "Gençleri mesleki eğitime özendirmenin yolu, öncelikle meslek yüksekokullarını iyileştirmekten geçiyor" diyen Maltepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. İsa Eşme, bunun için kaynak ve kadro yetersizliğine çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Meslek yüksekokullarındaki eğitimin, uygulama ağırlıklı olması gerekirken kuramsal ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Eşme, uygulama ağırlıklı bir eğitim sistemi için de öğrencilerin çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenle yen 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu kapsamına alınması ve iş dünyasının desteğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kriz sonrasında mesleği

olanların şansı olacak

Kriz nedeniyle binlerce kişinin işinden olduğu şu dönemde iş bulmak neredeyse imkansız gibi. Uzmanlara göre böyle bir dönemde mesleki okullardan uygulamalı eğitim alarak mezun olanların işe yerleştirilme olanağı düz lise ve üniversitelere oranla daha yüksek. APS Tekstil'in sahibi ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği eski başkanlarından Osman Benzeş, kriz döneminde sanayicinin ihtiyaç duyduğu konularda deneyimli olan öğrencilerin daha rahat iş bulabileceğini söyledi. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Ramazan Hazal da Benzeş'le aynı görüşte birleşiyor. Kriz döneminde mesleki okullarda eğitim alarak işinin uzmanı olarak yetişmiş öğrencilerin diğer okullara oranla daha şanslı olduğuna dikkat çeken Hazal, "Örneğin bizim kurduğumuz Zeytinburnu İDMİB Deri Meslek Lisesi'nden mezun olan elemanlar bir deri atölyesinde mont dikecek durumdalar. Bu nedenle mezunlarımızın sektörde iş bulabilme olanağı yüzde 90. Şu an düz liseden mezun olan öğrencilerin ise bu kadar şanslı olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

KİM HANGİ PROJEYİ

GERÇEKLEŞTİRDİ

ANKARA SANAYİ ODASI (ASO): AB-Türkiye Odaları Ortaklığı Hibe Programı'ndan destek alarak yürütülen "ASO Meslek Akademisi" projesi 166 bin euroluk bir bütçeyle hayata geçirilecek. ASO Birinci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer alan Erkunt Mesleki Eğitim Merkezi'nden işsiz gençlere eğitim verilecek.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding'in Türkiye genelinde 81 ildeki 258 okulda ve 8 bin meslek lisesi öğrencisini hedef alarak 2006 yılında başlattığı ?Meslek Lisesi Memleket Meselesi' (MLMM) projesiyle bugüne kadar 6 bin öğrenciye burs ve staj imkanı sağlandı. Koç Topluluğu toplam 7 yıl sürecek proje için 15 milyon dolarlık bütçe ayırdı.

TOFAŞ: MLMM projesi kapsamında Tofaş da "FIAT Teknik Öğretim Programı"nı bu yıl hayata geçirdi. Program kapsamında 9 ildeki 11 Endüstri Meslek Lisesi'nde "FIAT Teknik Öğretim Programı"nın uygulanması için gerekli laboratuvarlar kuruldu. 2008-2010 yılları arasında bin 300 öğrenciyi kapsayacak olan projeyle "Fiat Eğitim Laboratuvar"larından mezun olacak öğrenciler, Fiat, Alfa Romeo ve Lancia yetkili servislerinde işe başlama imkanına sahip olacaklar.

MESLEKİ OKUL AÇANLAR

TASEV: Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) 2002-2003 eğitim öğretim yılında kurduğu liseyle babadan oğlu geçen ve usta-çırak ilişkisiyle gelişen ayakkabıcılık sektörüne iyi eğitim almış, dil bilen gençler kazandırdı.

İDMİB: İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından kurulan meslek lisesi deri konfeksiyon ve saraciye alanında eğitim veriyor. Öğrenciler bu okulda imalathanede olan her türlü imkânı atölyelerinde buluyor.

TÜTSİS: Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası, Türk Tekstil Vakfı (TTV) işbirliğiyle geçen yıl Çerkezköy'de Tekstil Sektörü İşletmeler Üstü Mesleki Eğitim Merkezi'ni açtı. TTV Başkanı Sadık Oğuz, "Amacımız mesleki liselerde uygulama eksiği olan öğrencilere bu merkezlerimizde tekstilin teknik bütün özelliklerini öğretmek. Verdiğimiz sertifika AB'de de geçerli" diyor.

MTOSB: Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Üniversitesi işbirliğiyle geçtiğimizde günlerde Mersin Gıda Meslek Yüksek Okulu'nu hizmete açtı. Bu yıl ilk defa 30'a yakın öğrenciyle eğitime başlayacak olan okul organize sanayi bölgesine kuruldu. MTOSB Başkanı Şerafettin Aşut "İş güvenliği-işçi sağlığı, kalite güvence, makine dizayn gibi eleman ihtiyacının yoğun hissedildiği alanlarla ilgili bölümlerin açılması sağlanacak" dedi.

İş dünyasının kalifiye eleman yetiştirmek için başlattığı projeler, meslek liselerine talebi artırdı. Referans'ın öncülüğünde kalifiye eleman sorununa...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber