TÜLOMSAŞ, General Electric (GE) ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2008 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek teknolojili lokomotif üretilecek

Ankara - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin önemli bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, "artık Türkiye eski mal üretiminden vazgeçip daha ileri teknolojik ürünlere kaymalı" dedi.

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) ile General Electric (GE) arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imza töreni TCDD Genel Müdürlüğü'nde yapıldı.

Maliye Bakanı Unakıtan, törende yaptığı konuşmada, söz konusu ortaklık ile birlikte yüksek teknolojiye dayalı lokomotiflerin yurt dışına ihraç edileceğini bildirerek, söz konusu ortaklıkta yerli payının önce yüzde 35 olacağını daha sonra da yüzde 50 seviyesine çıkacağını kaydetti.

Türkiye'nin önemli bir değişim sürecinden geçtiğini ifade eden Unakıtan, bu değişim sürecinde artık Türkiye'nin daha ileri teknolojik ürünlere kayması gerektiğini söyledi.

TÜLOMSAŞ'ın da bu kapsamda, üstüne düşen görevi yaptığını belirten Unakıtan, söz konusu ortaklığın aynı zamanda daha fazla istihdam anlamına geldiğine işaret eden Unakıtan, küresel krizin ağırlığının hissedildiği ortamda, üretimde bulunan teşebbüsleri alkışlamak gerektiğini söyledi.

Unakıtan, 60 seneden beri demir yollarının ilk defa atağa kalktığını ve Ulaştırma Bakanlığının bu alanlarda tarihinin en büyük yatırımlarını yaptığını kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da anlaşma ile yüksek teknoloji ürünü dizel elektrik lokomotiflerin TÜLOMSAŞ'ta imalatının gerçekleşeceğini söyledi.

114 yıllık geçmişi ve tecrübesi olan TÜLOMSAŞ ile GE'nin stratejik ortaklığının Kafkasya, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Afrika'yı kapsayacağını belirten Yıldırım, bu bölgede alt yapı ve üst yapı olarak yaklaşık 10 milyar dolarlık demiryolu faaliyeti olduğunu ifade etti.

"Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayacak Türkiye'nin konumu da dikkate alındığında ne denli önemli bir iş birliğinin kapısını araladığımız açık ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır" diyen Yıldırım, GE'nin önemli bir ortak seçtiğini vurguladı.

TÜLOMSAŞ'ta daha az yakıt tüketen, daha çevreci, kabin izolasyonu daha iyi sağlanmış ve aynı motor gücüyle daha fazla çekiş sağlayan lokomotifler üretileceğini dile getiren Yıldırım, TÜLOMSAŞ'ın son 5 yılda bir önceki 5 yıla göre, üretimini yüzde 156 artırdığını söyledi.

GE Transportation Başkanı ve CEO'su Lorenzo Simonelli de GE'nin TÜLOMSAŞ ile yapacağı iş birliği sonucunda yeni pazarlara açılacağını söyledi. Simonelli, şunları kaydetti:

"Bu kazan-kazan durumudur. Türkiye'nin hizmet götüreceğimiz piyasalara olan stratejik yakınlığı, ilerlemiş teknolojisi ve üretimdeki yetenekleri sebebiyle bu ülkeye yatırım yapıyoruz. GE'nin Türkiye'ye yatırımda önemli bir geçmişi var. 1948'den beri Türkiye'ye enerji, finans ve medya alanında yatırım yapıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber