Bakan Çelik hakkında Meclis soruşturması istendi

Haber Giriş : 01 Aralık 2004 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8 yıllık kesintisiz eğitimi desteklemek amacıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) sağladığı 500 trilyon liralık kaynakla 44 ilde yaklaşık 130 ilköğretim okulu inşaatı ile ilgili olarak yapılan 62 adet ihalede usulsüzlüklerde bulunduğu ve bu ihalelerle ilgili yolsuzluk iddialarının tahkikikini zamanında yaptırmayarak görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında soruşturma önergesi verdi.

CHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na yapılan başvuruda, Anayasa'nın 100. ve TBMM İçtüzüğü'nün 107. maddeleri uyarınca Bakan Çelik hakkında Meclis soruşturması açılması talep edildi. Önergenin gerekçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın 8 yıllık kesintisiz eğitimi desteklemek amacıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) sağladığı 500 trilyon liralık kaynakla 44 ilde yaklaşık 130 ilköğretim okulu inşaatı ile ilgili olarak yapılan 62 adet ihalede usulsüzlükler yaptığı ve Bakan Çelik'in sözkonusu ihalelerle ilgili yolsuzluk iddialarının tahkikikini zamanında yaptırmayarak görevi kötüye kullandığı kaydedildi.

Bakanlık tarafından 62 ilköğretim okulu ihalesinin hepsinin 'en düşük fiyat teklifi olan firmaya' değil, aksine neredeyse 'en yüksek fiyat' teklifi olan firmalara verildiği ve Bakan Çelik tarafından da onaylandığına işaret edilen gerekçede, özellikle belirli firmalara ait genellikle ortalamanın üzerindeki yüksek teklifler temel alınarak onaylanan 988 bin 166 metre karelik 62 adet ayrı işten oluşan paket ihalede, işin toplam bedelinin 379 trilyon 943,6 milyar lira, işin ortalama birim metrekare bedeli 385 milyon lira, ortalama müteahhit kar oranının ise yüzde 49.5 olarak gerçekleştiği bildirildi. Gerekçede, Bakan Çelik'in en yüksek teklifleri onaylayarak 86 trilyon 291 milyar liraya kadar bir kamu kaynağı kaybına yol açacak işlemlere göz yummakta hiçbir sakınca görmediği kaydedildi. Aynı ihalelelerde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün 'yakın aile dostum' diye tanımladığı Kayserili Celal Poyraz'ın yüksek bedellerle ihale almasının da dikkat çekici olduğu vurgulandı.

Bakan Çelik'in hukuka karşı geldiği ve Kamu İhale Kurumu'nun da sözkonusu ihalelerle ilgili işlemleri yasaya aykırı bulduğu hatırlatılan gerekçe metninde, "AB'den tam üyelik müzakerelerine başlama ve en kısa zamanda tam üye olma hedefine ulusça kilitlendiğimiz bu zaman kesitinde, en önemli Kopenhag Kriteri olan temiz siyaset-dürüst yönetim ilkesinin de çok açık ihlali niteliğinde olan bu konuyu Meclis'in takdirlerine sunarız" denildi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber