Astsubaylıktan subaylığa geçiş kolaylaştırılıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ocak 2009 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'da bir devrim de astsubaylar konusunda yapılacak. Genelkurmay Başkanı olduktan sonra astsubayları 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonuna davet ederek jest yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, astsubayların durumuna ilişkin verdiği söz Meclis'e sunulan kanun teklifiyle yerine gelecek.

Astsubaylıktan subaylığa müracaat yılı 7-9 hizmet yılından, 5-7 hizmet yılına çekilerek, astsubayların 28-30 yaşlarında subay olmalarının kapısı aralanacak. Böylece astsubaylıktan subaylığa geçiş hem kolaylaşacak hem de teşvik edilmiş olacak. Kanun teklifinin gerekçesinde, "Statüler arası geçişin kolaylaştırılmasını, subaylık nosyonunu genç yaşlarda kazanmalarını, nitelikli ve başarılı personelin subay olmasını sağlayacaktır" denildi.

Eğitim seviyesine rütbe

Yine Meclis'e sunulan düzenlemeyle, astsubayların 24 yıl olan rütbe bekleme süresi 30 yıla çıkarılarak, 6 yıl daha görev yapma hakkı verilecek. Astsubay üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbe bekleme süreleri ise 3 yıldan 6 yıla çıkarılacak. Rütbe bekleme sürelerinin yükseltilmesiyle birlikte üstçavuş ve kıdemli üstçavuş rütbeleri için "kademe" tanımı getirilecek.

1. dereceye yükselecekler

Teklife göre, astsubayların eğitim seviyesi yükseldikçe rütbeleri yükselecek. Lise mezunu astsubaylara lisans eğitimi yapma imkânı tanınarak, eğitim seviyelerine göre birinci dereceye kadar yükselme imkânı tanınacak. Meslek yüksekokulu mezunu olan astsubaylara, kariyer alanlarını belirleme dönemleri ve mesleklerinin ilk yılları olan beş ile yedinci yıllarında subaylığa geçiş imkânı verilecek. Teklifte yapılan bir başka düzenlemeyle, üstçavuşluk ve kıdemli üstçavuşlukta rütbe bekleme süresine tabi olacak astsubaylar için aylık gösterge tablosunun, mali hak kaybına uğramayacak şekilde yeni rütbe bekleme sürelerine uyumlu olarak yeniden düzenlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber