Kamuda tasarruf için tuvalet kağıdı bile ölçüyle verilecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ocak 2009 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin şart koştuğu 5.5 milyar TL'lik tasarrufun 3.5 milyarlık kısmını ödenek kesintisi ile sağlayan Maliye, kalanı da gizli tedbirlerle tamamlayacak. Maliye, toptan yapılan tuvalet kağıdı alımını aylığa çevirecek.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), yeni stand-by anlaşması öncesinde alınmasını istediği 5.5 milyar TL'lik tasarruf paketinin bir kısmının da, kamu kurumlarının tüketim malzemesi harcamalarında yapılacak tasarruf ile sağlanacağını bildirdi. Maliye Bakanlığı, tasarruf paketi çerçevesinde 2009 yılında kamu kurumlarının daha önceden toptan alınan tuvalet kağıtları, artık aylık ihtiyaç kadar alınarak, tüketimi azaltılacak. Ayrıca seyahat zorunluluğu bulunan görevliler için verilen seyahat kartlarının sayısı 2008'deki kadar kalacak.

IMF'nin ilk etapta yeni anlaşma için 2009 yılı bütçesinden 18 milyar TL'lik tasarruf yapılmasını istediği kaydedildi. Ekonomi yönetiminin yaptığı pazarlıklar sonucunda, tasarruf paketinin boyutu önce 8 milyar TL'ye ardından da 5.5 milyar TL'ye indi. 5.5 milyar TL'lik tasarruf paketi kapsamında, 2009 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında verilen önerge ile 3.5 milyar TL'lik kısmının ödeneklerden kesinti yapılarak karşılanması öngörüldü. Ayrıca, yine Maliye, 2009'da sağlık harcamalarından alacağı tedbirlerle de 1 milyar TL'lik tasarruf sağlanacak. Böylece tasarruf paketinin, 4.5 milyar TL'lik kısmı, yatırım ödenekleri ile sağlık harcamalarında yapılacak kesintilerle sağlanmış olacak.

Kamu malzeme alımını azaltacak

Harcamalar, ödenek gönderme belgesi düzenlemek suretiyle yapılacak.

Kırtasiye alımlarında tasarruf yapılacak. Kamu kurumları kırtasiye malzemesini stoklayamayacak. Kırtasiye ödenekleri, kurumların aylık ihtiyaçları dikkate alınarak serbest bırakılacak.

Kamu kurumlarının, daha önce toplu yapılan tuvalet kağıdı, deterjan gibi temizlik giderleri de, aylık ihtiyaçlar dikkate alınarak yapılacak. Ödenekler, önceki yılların ortalamaları dikkate alınarak aktarılacak.

Kamu kurumlarında, 2009'da yeni seyahat belgesi verilmeyecek. Seyahat kartı sayısı 2008 yılındaki seyahat kartı sayısı ile sınırlı olacak.

2009 yılında da kamu kurumları, elektrik ve yakıt giderlerinin en aza indirilmesi için, tasarruf tedbirlerine devam edecek.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber