Sağlıklı bir kış geçirmek için neler yapmalıyız

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ocak 2009 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havaların giderek soğumaya başladığı bugünlerde vücudunuz kışa hazır mı? Sizi pusuda bekleyen kış hastalıklarına karşı hangi tedbirleri almalısınız? Nelere dikkat etmelisiniz?

Prof. Dr Ahmet Rasim Küçükusta'nın yazı dizisi

Günler iyice kısaldı, havalar serinledi. Güneş yüzünü arada gösterse de, soğukları ile hastalıkları ile kış kapımızda. Acaba vücudunuz kışa hazır mı? Nezle, grip, bronşit, zatürree.. gibi sizi pusuda bekleyen hastalıklara karşı ne gibi tedbirler almalısınız? Nelere dikkat etmelisiniz? İşte, size sağlıklı bir kış geçirmeniz için bazı öneriler...

DÜZENLİ UYUYUN

Uyku sağlığınız için çok önemlidir. Günde ortalama 8 saat uyuyun. Düzenli uyku vücudumuzu enfeksiyonlara karşı güçlendirir. Mümkün olduğunca aynı saatlerde yatağa girin. Erken yatın, erken kalkın.

UYGUN GİYİNİN

Ne çok kalın ne de çok ince giyinin. Ne üşüyün ne de terleyin. Soğuk günlerde çok kalın ve yünlü giyecekler yerine, bir çok ince kıyafeti üst üste giyin. Şemsiyesiz ve yağmurluksuz dışarı çıkmayın.

GÜNEŞİ KAÇIRMAYIN

Sonbaharda güneşli günleri değerlendirin. Her fırsatta güneşlenin. Güneş ışınlarının vücudun savunma sistemini güçlendirici etkisi vardır, D vitamini oluşumunu artırır, kalsiyum metabolizmasına destek olur.

ILIK DUŞ ALIN

Uygunsa her gün duş alın. Duş, vücuda dirilik, enerji ve güç verir. Günün yorgunluğu daha kolay atılır. Sauna da sağlık için yararlıdır. Terleyerek vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz. Vücudun bir sıcak, bir soğuk suya maruz kalması kan dolaşımını hızlandırır, canlandırır. Haftada bir gün saunaya gidin.

AĞIZ SAĞLIĞINA DİKKAT

Dişlerinizi ve diş etlerinizi günde en az iki kere fırçalayın. Her gün birkaç kez ağzınızı soğuk su ile gargara yapın. Çürük dişleriniz varsa mutlaka diş doktoruna gidin.

İYİ BESLENİN

Bol sebze, meyve yiyin. A, C ve E vitaminlerinden zengin soğan, sarımsak, biber, havuç, limon, portakal, greyfurt, marul ve salatayı sofranızdan eksik etmeyin. Bitkisel yağları tercih edin. Haftada en az bir kere balık yemeye çalışın.

ODANIZI HAVALANDIRIN

Ev ve işyerlerinde hava kirliliği yaratan unsurları ortadan kaldırın. Oda ısısı için ideal sıcaklık 20'dir. Odalarınızı her gün havalandırın. Kaloriferler yandığında radyotörler üzerine su kapları koyarak odanızın havasının nemli olmasını sağlayın, çünkü kuru hava solunum yolları için zararlıdır.

Sporu ihmal etmeyin!

Spor insanı hem dinlendirir, hem sinir sistemini rahatlatır ve hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Spor yapan kişiler enfeksiyonlara daha dirençlidirler. Düzenli spor yapın. Fırsat bulduğunuzda orman ve parklarda yürüyüş yapın, bisiklete binin, tenis oynayın.

Bol bol su ya da meyve suyu için!

İnsanlar kışın yazın olduğu kadar susamazlar ve çok su içmezler. Siz bol bol su için. Daha iyisi taze sıkılmış meyve suları için. Su vücudun birçok zehirli maddeden temizlenmesine aracılık eder, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar, akciğerlerin savunmasını güçlendirir, vücuda zindelik verir.

İlaç almayı unutmayın!

Astım, kron,k bronşit, diyabet, hipertansiyon, damar sertliği, gibi hastalıkları olanlar hiçbir şikayetleri olmasa bile bazı ilaçları düzenli olarak kullanmalıdırlar. İyiyim diye ilaçlarınıza ara vermeyin.

Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara ve alkol vücudumuzun sinsi düşmanlarıdır. Her ikisi de bağışıklık sistemini çökertir, enfeksiyon ve alerjilere zemin hazırlarlar. Birçok kanserin de nedeni sigara ve alkoldür. Sigara içilen ortamlarda bile bulunmamaya özen gösterin.

Öpüşmeyin

Birçok sonbahar hastalığı hasta kişilerle yakın temas ve solunum yoluyla geçer. Nezle ve gripli kişilerden uzak durun, öpüşmeyin, kucaklaşmayın. Başka kişilerin kitap, kalem, gözlük, mendil gibi eşyalarını kullanmayın. Salgın hastalıklar sırasında topluma karışmamaya dikkat edin. Grip aşısı olun.

Mutlaka stresten kaçının

Stres başta enfeksiyonlar olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlar. Anlamsız tartışmalardan, gerginliklerden kaçının. Güler yüzlü olun, küçük şeylerle mutlu olun. Kitap, gazete, dergi okuyun. Sevdiğiniz kişilerle daha çok bir arada bulunmaya bakın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber