Kriz altın sattırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2009 11:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Ekonomik krizi fırsata dönüştüren kuyumculuk sektörü, hurda altından döviz kazanıyor. Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman, kuyumculuk sektörünün kriz dönemlerinde hurda altını işleyip yurtdışına takı olarak satarak, çok iyi bir döviz girdisi sağladığını söyledi. Akman, insanların ekonomik durumlarını düze çıkarmak için tasarruf ettikleri altını piyasa sürdüklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

"Normalde altını ithal ederiz. Ama kriz dönemlerinde piyasaya hurda girişi artıyor. İnsanlar ekonomik durumlarını dengelemek için ellerindeki altını piyasaya sürüyor. Şu anda da böyle bir durum yaşanıyor. Takı endüstrisi tam gün çalışmasına rağmen, ithalatımız geçen yılın beşte biri, onda biri seviyesinde. Geçen yıl ayda 10-20 ton altın ithal ederken, şimdi 1-2 ton ithal ediliyor. İhtiyacın gerisi, hurda altından karşılanıyor."

Piyasaya satılan ve takı endüstrisinin hammadde olarak kullanmak üzere erittiği cumhuriyet altını ve bilezik gibi her türlü altının hurda altın olarak işlem gördüğünü anlatan Akman, geçen yıl 205 tonluk altın ithalatı yapıldığını, hurda girişinin de 60 ton civarında olduğunu dile getirdi. Akman, "Bu yıl 100-150 ton civarında ithalat yapılmasını bekliyoruz. Hurda girişi de 100 tona çıkabilir" diye konuştu.

Sektör nabız tutuyor

Hurda girişinin sektöre kazancına dikkati çeken Akman, 2000 yılında 1 milyar 750 milyon dolarlık ihracat geliri sağlandığını ve ihracatın üçte birini işlenen hurda altının oluşturduğunu anlattı. Murat Akman, "Bu yıl gelirin, 2 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini ve ihracatın en az 1.3 milyar dolarlık bölümünün hurda altından karşılanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

"Kriz, kuyumculuk sektörü açısından bakıldığında hâlâ sürüyor. Bu, hurda altın girişinden belli" tespitini aktaran Akman, kriz döneminde kuyumculuk sektörünün iç satışların düşmesi nedeniyle kapasiteyi azaltmak yerine, yurtdışına yöneldiğini söyledi. Son 10 yılda sürekli krizler yaşanmasına rağmen sektörün ihracatını büyük boyutlarda artırdığını vurgulayan Akman, 2000 yılı sonunda yurtdışındaki müşterilere yapılan satışların 58 ton, ülkemize gelen turistlere yapılan satışların 39-40 ton ve Laleli bölgesindeki satışların 15 ton civarında gerçekleştiğini anlattı.

"Bu yıl, daha büyük boyutlu kriz yaşıyoruz. Ama ihracatımız hızla devam ediyor" diyen Akman, 2001 sonunda yurtdışına doğrudan satışların 75 tona, turistlere satışların 49-50 tona, Laleli'de ise geçen yılki seviyede satışa ulaşılabileceğini ifade etti.

Hedef dünya liderliği

Akman, Almanya'dan Japonya'ya, Çin'den Portekiz'e kadar 35'e yakın ülkeye altın takı ihracatı yapıldığını belirterek, sektörün hedefinin altın takı ihracatında dünya liderliğini ele geçirmek olduğunu açıkladı. Akman, kuyumculuk sektörünün beş yıl sonra, istihdamın 250 binlerden 500 binlere çıkarabileceğine bunun yanı sıra 2-3 milyar dolar net döviz girdisi sağlanacağına dikkat çekerek, altının Türkiye için önemini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber