Çelik: Türk öğrencisi dayanışmasını ortaya koydu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2009 17:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İsrail'in Gazze'ye saldırısı nedeniyle hayatını kaybedenler için bugün okullarda yapılan saygı duruşuyla ilgili olarak, "15 milyon Türk öğrencisi bir manada oradakilerle dayanışmasını ortaya koydu" dedi.

Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dün "Filistinlilerle Dayanışma" konulu bir genelge yayımladığını anımsatan Çelik, genelge doğrultusunda, bugün saat 11.00'de tüm okullarda, sınıflarda veya toplu olarak Filistin'de hayatını kaybedenler ve özellikle de çocuklar ve öğrenciler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulduğunu belirtti.

Genelge kapsamında resim ve kompozisyon yarışması açılmasını da istediklerini ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama daha sonra aldığımız bazı duyumlar üzerine bazı insanların bunu antisemitist propaganda haline getireceği endişesiyle, bazı mülahazalarla resim ve kompozisyon yarışmasından vazgeçtik. Ancak saygı duruşu yapıldı. Şunun altını çizmek istiyorum: İktidarımız, Başbakanımız, hükümetimiz, bir milletin veya bir din mensuplarının bir bütün olarak itham edilmesine onların şu veya bu şekilde hepsinin aynı kategoriye sokulmasına kesinlikle karşıyız. Böyle birşeyi kabul etmek mümkün değil. Tarih boyunca özellikle Türkiye'deki Yahudi vatandaşlarımızla biz huzur ve barış içinde asırlarca yaşadık, bugün de yaşıyoruz. Tabii aslında İsrail'in Filistin'de sergilediklerinde şu anda Türkiye'de oturan Yahudi vatandaşlarımızın hiçbir kusuru da yok, günahı da yok. Günün birinde İsrailli çocuklara böyle birşey yapılırsa biz onlar için de saygı duruşunda bulunuruz. Bu çok ince bir meseledir. Türkiye'deki insanlar devlet yetkililerinden sokaktaki vatandaşa kadar kendilerine yakışan, demokratik ve onurlu bir tepki gösteriyorlar. Bunu kimse farklı zeminlere çekmesin."

Tüm okullarda saygı duruşunda bulunulmasıyla ilgili daha önce bir örnek bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Çelik, "her şeyin bir ilki olduğunu" belirterek, "Bu aynı zamanda halkımızın hissiyatına tercüman olmaktır. Bu, arzu edilen birşeydi" diye konuştu.

Çelik, Filistinli çocuklar için düzenlenen kampanyanın 10 gün süreceğini ifade ederek, "Elbette zorunlu değil. Bağış zorunlu olmaz. Çocuklarımıza zarf veriliyor zarfı boş da getirebilirler, dolu da getirebilirler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber