Kuşburnunun kendi küçük mucizesi büyük!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ocak 2009 15:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kuşburnu meyvesi, sağlık açısından önemli vitamin, mineral ve karbonhidratlar içerir. Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcı, kurt düşürücüdür. Ayrıca kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir

Dr. Hasan İnsel

Yıllar önce zamanın Başbakanı Tansu Çiller ?Ben güzelliğimi kuşburnuna borçluyum? dedi ve bu söz bir değişim başlattı hayatımızda. Bu sözü hakikaten söyledi mi, yoksa başka bir sözü böyle mi yorumlandı bilmem, ama bildiğim tek şey her yerde kuşburnu içerken resimleri çıktı ve böylece yaygın bir tanıtım yapılırmışçasına kuşburnu bir bomba gibi düştü günlük yaşamımıza. İlk defa güzelliğin içten yapılan, yani içilen bir şeyle olabileceğine toplumun dikkati çekildi bu sözlerle.

Derhal bir sağlıklı çaylar ve kuşburnu hareketi başladı davetlerde, ?Başbakanımızın çayından içer misiniz?? diye sorulur oldu her yerde. Tabii lokal olarak sağlıklı çaylar içiliyordu, ama özellikle büyük şehirlerde yaşayanların çoğunluğu bunları çok az tanıyorlardı, tanısalar da pek bir işe yarayacaklarına inanmıyorlardı. Böylece yıllardır özel çevrelerde bilinen kuşburnu ve bence daha da önemlisi sağlıklı çaylar, çok kısa bir sürede günlük yaşamımızda yerlerini aldılar.

Tarihte kuşburnu

Kuşburnu meyvesinin tıbbi ve beslenme değeri konusundaki bilgiler aslında çok eskidir. Romalılar çiçeğini karın ağrıları için ilaç olarak kullanmışlar, Hipokrat zamanında ise iltihaplara karşı kullanılmıştır. Ortaçağda ve daha sonraki dönemlerde dişeti kanamalarına, böbrek ve safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılmıştır.

Ülkemizde halk arasında yabangülü, şilan, deligül, gülburnu, gülelması olarak da bilinen kuşburnu uzun yıllardır gıda sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Karadeniz bölgesinde sıkça yetişen kuşburnunun, Gümüşhane'de adına şenlikler düzenleniyor.

Kuşburnu meyvesi, insan beslenmesi açısından önemli vitamin, mineral ve karbonhidratları içermektedir.

C vitamini deposu

Ülkemizde basura, raşitizme ve romatizmaya karşı şifalı olduğu söylendiğinden dolayı kullanımı yaygındır. Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcı, kurt düşürücü özelliğe sahip olduğu düşünülen kuşburnu, C vitamini zenginliğinden ötürü de tanınır. C vitamini deposu olarak bilinen portakalla karşılaştırıldığında kuşburnunda bulunan C vitamini portakaldan çok fazladır (100 gramında 500 - 1700 mg).

Dünyada yükselen bir trende sahip olan bitkisel - doğal ürün kullanımı sayesinde kuşburnu kendisine kozmetik sektöründe de önemli yer bulmuştur ve nemlendirici kremden, sabuna, selülit giderici kremden, şampuana kadar birçok ürünle karşımıza çıkmaktadır.

YENİ KEŞFEDİLEN BİR ÖZELLİĞİ

Eklem rahatsızlıklarına bire bir

Aslında kuşburnunun yukarıda saydığımız etkileri uzun yıllardır bilinmekte ve yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Bitkisel araştırmaların ilerlemesiyle kuşburnunun yeni yararları da ortaya çıkmaya devam ediyor.

1980'lerde Danimarkalı bir çiftçinin kuşburnunun tohum ve kabuklarını önce dondurup sonra değirmende öğüterek tüketmeye başlaması, bu bitkinin yeni bir özelliğinin ortaya çıkmasında ilk adım olur. Çiftçi bu girişimini takip eden dört sene içerisinde çevresinde eklem ağrısı çeken kişilere kuşburnu tozu yollamaya başlıyor. Dört senenin sonunda çok sayıda teşekkür mektubu alıyor.

Çiftçinin anlattıklarını ve gösterdiği teşekkür mektuplarını dikkate alan Danimarkalı Prof. Dr. Kaj Winter, kuşburnu tozu üzerinde çalışmaya başlıyor.

Bu çalışmalar, dondurulduktan sonra öğütülen kuşburnu kabuk ve tohumlarının günlük hareketlerde kolaylık sağlayarak, ağrıları azaltmaya yaradığını göstermiş. İskandinavya Romatoloji Dergisinde 2005 yılında yayımlanan makalede, üç hafta boyunca aktif olarak kuşburnu tozu tedavisi gören hastaların çoğunun ağrılarında azalma görüldüğü belirtiliyor. Hastaların ağrılarının azalınca ağrı kesici ilaç kullanımları da düşmüş.

Isınınca eklem ağrısına etki göstermiyor

Dünyada ve özellikle ülkemizde yoğun olarak tüketilen kuşburnu çayları, reçel ve marmelatları ise ümit edilenin aksine, eklem ağrılarında pek bir etki gösteremiyor. Çünkü kuşburnu yüksek ısıya maruz kaldığı zaman eklem ağrılarına yararlı olan etkisinin çoğunu kaybediyor, soğuk suda demleme yönteminde ise içeriğindeki etken madde suya yeterince geçiş yapamıyor.

Zaten eklem ağrılarıyla ilgili çalışmalarda da kuşburnu öncelikle dondurulup ardından öğütülerek kullanılıyor. Bu nedenle eklem ağrılarındaki yararlarına ancak profesyonel olarak hazırlanmış kuşburnu preperatları kullanılarak ulaşılabiliyor.

Buna karşın yıllardır bilinen tüm yararları ise kuşburnu çayı, reçeli ve marmelatları gibi yöntemlerle kolaylıkla elde edilebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber