Gül: Yaşanan olaylardan insanlık adına utanç duyuyorum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2009 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin, "yaşanan olaylardan insanlık adına utanç duyuyorum. Bu kadar çocuğun öldüğü bir ortamda dünyanın sessizliğini ve ateşkesin sağlanamamasını büyük bir üzüntü ile karşılıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gül, bir gazetecinin "Ateşkesin bir kaç gün daha sağlanamayacağı görülüyor. Türkiye'nin bu yöndeki çabaları nelerdir?" sorusu üzerine, Türkiye'nin ateşkesin sağlanması için büyük çaba sarf ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Bütün tarafların, ateşkesi bir an önce sağlaması ve herkesin bunun için yardımcı olması gerekir. Bunlar bir şekilde devam ederse büyük istikrarsızlığa sebep olur. Bu istikrarsızlık, gelecek nesillere taşınabilir."

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler bünyesinde ve bölge çapında üzerine düşenleri yapmak için büyük çaba gösterdiğini vurgulayarak, insani yardımların da Gazze'ye ulaştığını ifade etti.

Her şeyden önce trajedinin bitmesi gerektiğinin altını çizen Gül, "Uzun vadede olayı çok tehlikeli görüyorum. Annapolis'ten tutun da geriye doğru şimdiye kadar yapılan bütün olumlu teşebbüsler, birden bire boşa çıktı. Hepsinin altına dinamit konuldu" diye konuştu.

Gül, şunları söyledi:

"Öncelikle ateşkesin süratli bir şekilde sağlanması ve ardından Filistin ile İsrail'in yan yana yaşayabileceği, Filistin devletinin yaşayabilir bir şekilde kurulabileceği ve bundan sonra problemlerin çıkmayacağı düzeni kurmak gerekir. Bu açıdan yeni Amerikan yönetimine büyük görev düşüyor.

Bugünkü Başkan son dakikaya kadar otoritesini kullanır, bu geçiş dönemi içindeki bütün önemli meseleler yeni yönetime devredilir.

Afganistan'dan tutun Afrika'ya kadar, Irak'ta ve bölgedeki bir çok gelişmelere kadar dünyada karşılaştığımız krizlerin altındaki esas mesele, Filistin'den kaynaklanıyor."

Cumhurbaşkanı Gül, 2006'da da İsrail'in Beyrut'a saldırdığını anımsatarak, "Bu acılar, iki senede bir tekrarlanamaz. Bu şekilde giderse iki sene sonra tekrar mı karşılaşacağız? Bunu ne bölge ne dünya taşıyabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber