CHP'den Köşk yemeğine tavır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2009 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya Köşkü'nde düzenlenen erkler zirvesine TBMM Başkanvekillerinin de davet edildiği ancak daha sonra bundan vazgeçildiği, CHP'li Başkanvekili Güldal Mumcu'nun bu daveti reddettiği öğrenildi.


CHP'den 'uyum zirvesi'ne ilginç yaklaşım

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanlarıyla görüşmesinin, ''siyasal krizin çözümüne yönelik olması halinde bunun çok yanlış olacağını'' ileri sürdü.

Anadol, TBMM'de, Cumhurbaşkanı Gül'ün yemek davetiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de siyasal kriz yaşandığını öne süren Anadol, bunun ana nedeninin iktidarın yargıyı siyasallaştırması olduğunu iddia etti.

Ergenekon davasının, dava olmaktan çıktığını savunan Anadol, şöyle konuştu:

''Ergenekon davası, iktidarın yürüttüğü psikolojik savaşın bir aracı haline geldi. Dolayısıyla ülkede bir bunalım var, siyasal kriz doğdu. Siyasal krizin nerelerde çözüleceği bellidir Anayasaya göre. Cumhurbaşkanı'nın yemeği, bu krizin çözümüne yönelikse çok yanlış. Neden yanlış? Yüksek yargı organlarının başkanları, Meclis Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı, dava dosyasını masanın üstüne koyup tartışacaklarsa, Anayasanın 138. maddesini ihlal etmiş olurlar. Böyle bir yetkileri yok. 'Yargıya talimat verme, yol gösterme, öneride bulunma' yetkileri yok. Böyle yapmayacaklarsa; 'Bu siyasal krizden nasıl çıkarız, çözüm yollarınız nedir?' diye soracaklarsa, o zaman da yüksek yargı organlarının başkanlarını, siyasetin göbeğine itmiş olurlar, siyasal tartışmanın içine çekmiş olurlar. Bu da Anayasaya aykırı. Yargının görevi belli. Yüksek yargı organlarının başkanlarının, siyasal sorunlara çözüm aramak diye bir görevleri yok.

O zaman ne oluyor? 'Bu, bir yılbaşı yemeğidir. Kayseri mantısı ikram etti Sayın Cumhurbaşkanı. Önemli makamlarda bulunan kişilerin tanışmalarına vesile oldu. Onun için bu toplantıyı yaptık' diyorlarsa bir diyeceğimiz yok.''

-''ÖN SEÇİME GİRERSE, BAŞKA PARTİDEN ADAY OLAMAZ''-

AK Parti'nin, istifa ederek diğer partilere geçen adaylarla ilgili Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuruda bulunması halinde sonuç alıp almayacağına yönelik soruyu yanıtlarken de Anadol, başvurunun yanlış olacağını ileri sürdü.

Siyasal Partiler Kanununa göre adayların iki türlü belirleneceğini, ya hakim huzurunda ön seçim ya da merkez yoklaması yapılacağını ifade eden Anadol, şunları kaydetti:

''Merkez yoklaması nasıl olur? En üst karar organı, AKP'nin MKYK'sı var. 3 aday ön seçime girer. Üyeler veya delegeler, en fazla kime oy verirse o seçilir, geri kalanlar elenir. Aynı şekilde adaylar, MKYK'ya girer. Örneğin Kars Belediye Başkanlığı için 3 tane aday adayı varsa, MKYK bunlardan birisini seçer, ikisi elenmiş olur. Ancak bu seçime giren kişiler başka partiden aday olamazlar. Yoksa, Kars Belediye Başkanı, 2 ay önce partisinden istifa etmiş, CHP'ye geçmiş. Bunun adaylığının önlenmesi mümkün değil. Ön seçime girmemiş ki... Ön seçime girerse, başka partiden aday olamaz. Eski tarihli karar defterini dolaştırıp, dolambaçlı yollara giderlerse, o da yanlış. Çünkü YSK'nın belirlediği seçim takvimi var. Aday adayların belirlenme süreleri belli.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber