Başbakan Erdoğan 8 ilin daha adaylarını açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2009 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Spor Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuştu ve "AKP olarak 22 Temmuz akşamı yaşadığımız haklı gururu 29 Mart akşamı tekrar yaşayacağız. Hiçbir ideolojinin, kamplaşmanın ve kutuplaşmanın içinde yer almadık. Ülkenin bütün renklerini ve farklılıklarını aynı hassasiyetle kucaklamanın gayreti içinde olduk. Ülkeyi on yıllarca sağ - sol diye ikiye ayıran siyasetin devamı olmayı kesin dille reddettik. 'Siyaseti merkezde yapacağız' dedik. Merkeze yakın olanlara 'buyurun bize' dedik. Toplumsal uzlaşmaya özen gösterdik. Statükodan değil, değişim ve dönüşümden yana olduk. Hem işçinin hem işverenin, hem yoksulun hem zenginin hükümeti olunabileceğini ispatladık. Sergilediğimiz üstün performansla inanılmaz rekorlara imza atarak Türkiye'yi büyüttük" dedi. Erdoğan şöyle devam etti: "Biz, 'etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yapmayacağız' dedik. 'Türkü, Kürdü, Çerkezi, Abazası, Boşnağıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ortak paydasında bir olacağız' dedik. Herkes kendi etnik kimliğiyle övünebilir. Türk, Kürt, Laz Arnavut Boşnak kimliğini söyleyebilmeli, herkes de buna saygı duymalı. Ama üst kimliğe gelince, o da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bazında Türk'üz. İkinci adım bölgesel milliyetçilik. Asla bunu da yapmayacağız. 780 bin kilometrekarelik vatan toprağa bizimdir. Batıya ne yapıyorsak doğuya da onu yapacağız. Karadeniz'e ne yapıyorsak Akdeniz'e de onu yapacağız."

´HAMSİYE HAKARET ETMEYİN´

Bu sırada tribünleri dolduran partililerin, 'Vur vur inlesin, hamsi Baykal dinlesin' sözü üzerine Erdoğan, yöresel şiveyle, "Uşaklar hamsiye hakaret edeysinuz da' ifadesini kullandı..Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okullarımızı bilgisayarla donattık. Bilgisayar yeni mi icat edilmişti? Ama bunu onlar göremezler. Onlar bakar kördür de onun için. Kitapları sıralarının üzerinde görüyor mu çocuk? Ama onlar buna sadaka diyorlar. Kömür dağıttık, fakir fukarayı kışın soğukta kalmaktan kurtardık. Kömür kaynaklarımızı devreye soktuk, binlerce kamyonu çalışır hale getirdik. Çocuklara burs veriyorduk. Belediyelerin burslarını iptal ettirdiler. Siz iktidardayken, koalisyon ortağıyken, verdiğiniz burs miktarı neydi. 30 - 35 milyondu. Bu yıl itibarıyla 180 milyon veriyoruz. Yol hamlesi yaptık. Ferhat nasıl Şirin'e ulaştıysa, biz de dağları delerek vatandaşımızı sevdiklerimize ulaştırdık."

Başbakan Erdoğan, yerel seçimlere iki ay gibi kısa bir süre kaldığını da vurgulayarak, " Trabzon'da Orhan Gümrükçüoğlu kardeşimizi aday gösterdik. 2004'te burada kılpayı ile seçimi karşı tarafa adeta sunduk. Şimdi büyük bir farkla, aslan payıyla Trabzon'u almamız gerekiyor. 29 Mart'ta Trabzon'da gecikmiş bir vuslat olacak "dedi Erdoğan, bazı başkanlarla yola devam edilemediğine de değinerek, "Hemen farklı partilere atlayıveriyorlar. Belediye başkanı olurken her şey iyi güzel de bayrak yarışında değişiklik yapalım deyince niçin rahatsızlık oluyor? Bu tren hızla devam ediyor. Trenden inenler kolay kolay bir daha binme fırsatı bulamazlar" diye konuştu.

Güneydoğu'da ve Doğu Anadolu'ya birçok yatırım yaptıklarını da ifade eden Başbakan, "Kürt kökenli vatandaşlarımızın istismarına kimsenin hakkı yok. Onlar bizim canımızdır ciğerimizdir. Yunus ne diyor: 'Yaradılanı yaradan'dan ötürü severiz.' Bizim anlayışımız bu. Kimlik siyaseti yapanlara inanıyorum ki benim halkım yerel seçimde sandıklarda gereken cevabı verecektir. Demokrasi tehdit anlayışı değildir. Özgürlüğün sandığa yansımasıdır. Diyarbakır'ın potansiyelini, zenginliğini, kaynaklarını Diyarbakırlı'nın hizmetine sunmak yerine enerjiyi başka alanlara yönlendirenler 29 Mart'ta gereken cevabı alacaklar. Diyarbakır bu manzaraya layık değil. 10 yıldır Diyarbakır bunu gördü ve anladı. Diyarbakır burada kabuğunu kırıyor ve demokratik iradesini 29 Mart'ta gösteriyor. TRT 6 ile devletin milletine, milletin devletine ulaşmasının yolunu açtık. Bunu hiçbir iktidar yapmadı ama biz yaptık. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Bazı üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı üzerine bazı bölümler açılacak. Bu da bunları ciddi manada rahatlatacaktır" dedi.

ADAYLARI AÇIKLADI

Erdoğan, daha sonra adayları açıklarken, "Diyarbakır adayımız, Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu, Yüksek Mimar, Diyarbakır Milletvekilimiz Kudbettin Arzu. Kudbettin'in boyunun kısa olduğuna bakmayın yüreği sağlamdır. Ardahan adayımız Faruk Köksoy. Antakya adayımız Doç. Dr. Lütfi Savaş, Artvin adayımız Orhan Yazıcı, Giresun adayımız şu andaki Belediye Başkanı Hurşit Yüksel. Gümüşhane adayımız Ercan Çimen, Sinop adayımız Hamza İnce. Ordu adayımız, gönlüm daha çok olmasını isterdi ama, iller bazında tek bayan adayımız, Mimar Ayşe Bahar Çebi" dedi.

Başbakan Erdoğan, Trabzon'da adayları açıkladıktan sonra başkan adaylarından, belediye meclis üyelerinde her üç adaydan birinin bayan olmasını istedi. Erdoğan, " Bayanlarımızın emeklerini değerlendirmeliyiz. Her meslekten olabilir yeter ki oy getirebilsin" dedi.

Başbakan Erdoğan ve belediye başkan adayları, daha sonra 19 Mayıs Spor Salonu'nda biraraya geldi. Toplantıya basın mensupları alınmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber