Askerlik Kanunu ile ilgili değişiklik teklifi gündemin ön sıralarına çekildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2009 17:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, Askerlik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif, gündemin ön sıralarına çekildi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında toplandı. Gülpınar, toplantının açılışında, Trabzon'da çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 vatandaş için Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diledi.

Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 710. yılı hakkında gündem dışı söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Ali Kul, 710 yıllık tarihi mirasa dair gazetelerde 10 satır bile yazının yer almamasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Özellikle yabancı araştırmacıların, Osmanlı arşivlerinde en çok Osmanlı idari yapısını incelediklerini belirten Kul, onlarca milletin yüz yıllarca barış içinde idare edildiğini kaydetti.

Osmanlı Devleti'nin, İspanya'da baskı altındaki Yahudilere yardım ettiğini belirten Kul, ''Nazi zulmünü unutup Gazze'de vicdansızca ölüm kusan Yahudiler, tarih önünde affedilmeyecektir'' dedi.

MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural da Atatürk'ün Silifke'ye gelişinin 84. yıl dönümü ile ilgili söz aldı.

Silifkelilerin işgal döneminde hem kendi bulundukları yerleri koruduğunu hem de cephelere asker gönderdiğini ifade eden Ural, Atatürk'ün de 4 defa Silifke'ye gelerek Silifkelileri onurlandırdığını ifade etti. Silifke'nin o dönemde il olduğunu belirten Ural, Silifke halkının şimdi de il olma isteğinin bulunduğunu bildirdi.

2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Harcamaları ile ilgili gündem dışı söz alan DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk ise Maliye Bakanlığının Ağustos ayı itibariyle yaptığı yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmininde, yıl sonu faiz harcamalarının 54.5 milyar lira olacağını hesapladığını ifade etti. Yıl sonu faiz ödemesinde bu tahminin, 3.8 milyar liralık eksikle 50.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydeden Öztürk, ''Ağustos ayından bu yana borçlanma faizlerinde ve vadelerinde önemli değişiklik olmadığına göre, ne değişti de faiz ödemeleri Ağustos tahminine göre 3.8 milyar daha düşük gerçekleşti'' diye sordu.

Öztürk, bütçe açığının düzelmiş gibi gösterildiğini ancak borçlanma tarafında açığın büyüdüğünü öne sürdü.

-BAZI TASARI VE TEKLİFLER ÖNE ÇEKİLDİ

Kabul edilen Danışma Kurulu önerisiyle, Genel Kurulun iki haftalık çalışma programı belirlendi.

Genel Kurul, bugün ve 3 Şubat Salı günü saat 15.00-20.00, 28 Ocak Çarşamba, 29 Ocak Perşembe, 4 Şubat Çarşamba ile 5 Şubat Perşembe günleri 14.00-20.00 saatleri arasında mesai yapacak. Salı günleri sözlü soru önergeleri görüşülecek, diğer denetim konuları görüşülmeyecek.

Karayolları Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik teklifi, Askerlik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif, Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile bazı uluslararası sözleşmelerin onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin tasarılar gündemin ön sıralarına alındı.

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, temel yasa olarak 2 bölüm halinde ele alınacak.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması reddedildi.

TBMM Genel Kurulunda, TRT'nin son dönemlerdeki yayınlarıyla ilgili Devlet Bakanı Mehmet Aydın hakkında CHP'nin verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelere geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber