Motorsikletli sağlık timleri, şubat ayında 16 ilde hizmet vermeye başlayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- Motorsikletli sağlık ekipleri, şubat ayı içerisinde 16 ilde faaliyete geçecek. 2 kişiden oluşan acil timleri, dar sokaklarda ve trafiğin yoğun olduğu durumlarda hizmet verecek.

Sağlık Bakanlığı; Şubat ayı içerisinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla, Aydın, Denizli, Eskişehir, Samsun, Konya, Van, Trabzon ve Nevşehir olmak üzere 16 ilde motorsikletli sağlık timlerini devreye sokacak.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fazıl İnan, CİHAN'a yaptığı açıklamada ilk etapta 30 motor ambulansın hizmete gireceğini, bu sayıya yıl sonuna kadar 40 motor ambulansın daha dahil edileceğini belirtti.

İstanbul'da 5, Ankara ve İzmir'de 4 motor ambulansın hizmete sunulacağınıi dile getiren İnan, diğer illere verilecek ekip sayılarının da ihtiyaca göre değişebileceğini belirtti.

Motorsikletli acil timlerin, 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen çağrıların değerlendirilmesi ile yönlendirileceğini kaydeden İnan; timlerin özellikle ani kalp durması gibi durumlarda, ambulansların giremeyeceği dar sokaklarda ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde devreye gireceğini aktardı.

İnan, "Motor ambulanslar, çoklu yaralanmaların oluştuğu büyük yangınlar, trafik kazaları, patlama gibi olağanüstü durumlarda da olay yerine ulaşarak yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştirecek. Ayrıca triajını (müdahale ve nakil önceliğini belirleme) yapacak." diye konuştu.

MOTOR SÜRÜŞÜNÜ VE İLK MÜDEHALEYİ YAPACAKLAR

Paramedik ve acil tıp teknisyeninden oluşan 2 kişilik ekiplerin, sağlıkta 'altın dakikalar' olarak nitelendirilen ilk 5 dakikada olaya müdehalesinin amaçlandığını kaydeden İnan, "Bu kişiler motor sürüşünü ve olay yerine ulaştıklarında ilk müdehaleyi gerçekleştirecek. Hastaneye sevk edilmesi gereken kişileri, nakle hazır hale getirerek, kara ambulanslarına teslim edecek. " dedi.

Acil timlerin kullandıkları motorların, üzerindeki ekipmanla birlikte 25 bin TL olduğunu dile getiren İnan, motor ambulanslarda kalp canlandırma, solunum destek, boyunluk, yanık seti, solunum tüpü gibi acil tıbbi müdehalenin yapılabilmesini sağlayan ilaç, serum ve her türlü cihazın bulunduğunu ifade etti.

İnan, şubat ayı içerisinde faaliyete geçecek timlerin motor kullanım ve güvenli sürüş eğitimlerinden geçtiklerini ayrıca yaşam desteği ve travma kursları verildiğini kaydetti.

Fazıl İnan, motor ambulansların yanısıra şubat ayı içerisinde 183 kara ambulansı ile 3 adet kar ambulansının devreye gireceğini açıkladı.

Motorsikletli sağlık ekiplerinde yer alan paramedik ve acil tıp teknisyenlerinden bazıları ise daha önce hobi olarak kullandıkları motorsikletleri, proje sayesinde hastalara müdehalede kullanacaklarını kaydetti.

Timler, kasklarında bulunan cihaz sayesinde, seyir halinde ekip arkadaşı ve merkezle iletişim sağlayabileceklerini dile getirdi.

Pınar KAMAN-Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber