Toptan: Ergenekon soruşturma komisyonu kurulmasına Anayasa izin vermiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MELİK EVREN/RAMAZAN ŞAYL-Türkiye

UŞAK- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, "Görülmekte olan bir davayla ilgili yargı yetkisinin incelenmesine yönelik araştırmaya anayasa izin vermez." dedi.

Köksal Toptan, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Uşak'ta, CHP'nin, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasına yönelik önergesinin reddiyle ilgili sorulara cevap verirken, anayasanın 138. maddesinin, görüşülmekte olan bir davanın yargı yetkisinin incelenmesine yönelik araştırma yapılmasına izin vermediğini söyledi.

CHP'nin verdiği önergenin iki başlık altında toplandığını belirten Toptan, birincisinin, Ergenekon soruşturmasında bulunan bombaların incelenmesine yönelik araştırma komisyonu kurulması, diğerinin ise görülmekte olan davadaki yargı yetkisine yönelik araştırma yapılmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

ÜNİVERSİTELERLE HALK KAYNAŞMALI

Gezisi kapsamında önce Uşak Üniversitesi'nde işadamı Halil Kaya Gedik'e fahri doktora verilmesi ve akademik yükseltme törenine katılan Toptan, burada yaptığı konuşmada, üniversitelerin bir toplumun kutup yıldızları olduğunu ifade etti.

Toptan, "Bir kentte üniversite olsa, orada çok kısa sürede çok büyük değişiklikler görürsünüz. Üniversiteyle halkı ne kadar kaynaştırabilirsek, hedeflere o kadar çabuk ulaşırız. Üniversitelerin değeri eskiye göre daha da artmıştır. Bu çağda bilgi edinme kolaylığı akıl almaz bir boyuta ulaşmıştır fakat bilgiyi kullanmak da çok önemli. Bu da üniversitelerimizin işi olmalıdır." diye konuştu.

Eğitime her zaman çok büyük kaynak ayrıldığını belirten TBMM Başkanı, "Buna rağmen başka bazı ülkelerle mukayese ettiğimizde daha çok ayırmamız lazım. Dünyanın en büyük 10 ülkesi arasında hedefi koyduk. Elde ettiğimiz başarılar gösteriyor ki bu, yakalanabilir bir hedeftir. Küresel krizin elbette sıkıntıları olur ama bunları fırsatlara çevirmemiz lazım." şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarından sonra üniversiteye ve eğitime çok büyük katkıları olan işadamı Gedik'e fahri doktora cübbesi giydiren Köksal Toptan, ardından üniversitede incelemelerde bulundu.

Oradan Uşak Valiliği'ne geçen Toptan'a Vali Kayhan Kavas, Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ancak sahtesiyle değiştirildiği iddiaları ortaya atılan, Karun Hazinesi'nin en değerli parçası Kanatlı Deniz Atı Broş'un imitasyonu, Uşak'ı anlatan belgesel bir film, Eşme kilimi, Uşak kültür envanteri ve tarhana hediye etti.

Daha sonra Uşak Belediyesi'ni ziyaret eden Toptan'a beş yıllık çalışmalarını anlatan Belediye Başkanı Mesut Apaydın, üzerinde, "TBMM Başkanı Köksal Toptan'a" amblemli bir battaniye ve plaket takdim etti.

Bu arada Köksal Toptan, belediyeden ayrıldığı sırada bir vatandaş yaklaşarak, işten çıkarılan oğlu için yardım istedi.

Toptan da Başkan Apaydın ve Vali Kavas'ın bununla ilgileneceğini söyledi. Toptan, ayrıca vatandaşlara bol miktarda 2009 ajandası dağıttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber