Bu yıl 4 bin 269 hakim ve savcı Adalet Bakanlığı'na şikayet edildi

Haber Giriş : 10 Aralık 2004 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Davayı kaybeden vatandaş hakimden şikâyetçi oluyor Davalarda beklediği sonucu alamayan vatandaşlar, bu yıl 4 bin 269 hakim ve savcıyı Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Türkiye'de toplam 8 bin 970 hakim ve savcı bulunduğu göz önüne alındığında yargı mensuplarının yarısına yakınının şikayet edildiği ortaya çıkıyor. Ayrıca 4 bin 585 avukat, 310 noter, adli görevi bulunan 292 emniyet ve jandarma amiri de de şikayet edilenler arasında. Başvurulardan yaklaşık 6 bininin müfettişlerce incelenerek sonuçlandırıldığı öğrenildi.

Yapılan incelemeler sonucunda haklarındaki iddialar ciddi bulunan yargı mensuplarına disiplin soruşturması ya da ceza davası açılıyor. Şikayetlerin büyük bölümü, yeterli delil bulunamadığı için soruşturulmuyor. Hakim ve savcılarla ilgili şikayetler, bir süre önce Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı bütçesi görüşülürken gündeme geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e ?Sadece bir yıl içerisinde 4 bin 269 hakim ve savcı hakkında soruşturma mı açtınız?? diye sordu. Bunun iki anlamı olduğunu düşünen CHP'li vekil, ?Ya çok yanlış yapıyorlar ya da hâkimler hakkında kolay soruşturma açılabiliyor.? görüşünü dile getirdi.

Türkiye'deki şikayet alışkanlığına dikkat çeken Çiçek ise hakim ve savcılar için ciddi olmayan iddialar yüzünden, yerli yersiz soruşturma açılmasını doğru bulmadığını ifade etti.

Çiçek, ?Zaten yüzlerce dosyanın içerisinde bu kadar sıkıntıyla iş gören bu insanlara delil olmadan soruşturma açmaktan yana değiliz. Bu doğru da değildir, insanlarımızın şevkini kaçırır.? dedi. Bakan Çiçek, şikâyet dilekçesinde delil, ispat ve imza varsa bunun da gereğini hassasiyetle yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Yargı mensuplarıyla ilgili ihbar ve şikayetleri incelemek amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde bir ?Şikayet Bürosu? bulunuyor. İhbar veya şikâyet dilekçeleri, gerçek kimlik ve doğru adres gösterilerek yapılmış ve belli bir konuyu kapsıyor ise işleme konuluyor. Usule uygun olarak yapılmış başvurular üzerine şikayet edilen hakim veya savcı hakkında inceleme ve soruşturma yapılıyor. Görevlendirilen muhakkik veya müfettiş tarafından yapılan inceleme sonunda; şikâyet konusunu doğrulayan bir delil elde edilirse soruşturma başlatılıyor. Bu soruşturma sonucunda ihbar ve şikayetin doğruluğu delillerle tespit edilince dosya, ilgili hakim veya savcı hakkında disiplin cezası tayin edilmesi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) gönderiliyor. Soruşturma, görevle ilgili bir suça ilişkin ise dosya şikayet edilen hakim veya savcının görev yaptığı en yakın ağır ceza mahkemesi cumhuriyet başsavcılığına gönderilerek dava açılması sağlanıyor.

Şikayet başvurularının dışında hakim ve cumhuriyet savcıları ile adliyelerde görev yapan diğer personelin görevlerini yaparken mevzuata uygun davranıp davranmadıkları bakanlık müfettişlerince denetleniyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber