KDV'siz ürün almak isteyenler, alışverişi internet üzerinden yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2009 12:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Katma Değer Vergisi (KDV) ödemek istemeyen vatandaşlar, ihtiyaçlarını, yaygınlaşan sanal alışveriş ortamlarından satın alıyor. Mağaza kirası ödemeyen, personel çalıştırmayan ve KDV uygulmasına tabi olmayan sanal alışveriş merkezleri, ürünlerini yaklaşık yüzde 30 daha ucuza satıyor. Sanal ortamda yapılan satışların hızla arttığını fark eden Maliye Bakanlığı'nın, önümüzdeki aylarda internet üzerinden yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesi bekleniyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte sanal ortamda yapılan satışlarda her geçen gün artış yaşanıyor. Amerika ve Avrupa'nın birçok ülkesinde yaygın olan sanal alışveriş, Türkiye'de de internet kullanıcılarının çoğalmasıyla artış gösterdi. Müşteriler, karlı olduğunu düşündükleri için alışverişlerini sanal alemde yapıyor. Mağaza mağaza dolaşmak yerine evinde bilgisayarından yaptığı siparişle ürünü alan kişiler, KDV ödemediği için karlı çıkıyor. İnternet üzerinden en çok teknolojik ürünlerin satışı yapılıyor.

Alışverişlerini internet üzerinden yaptığını söyleyen Ahmet Çakmak isimli vatandaş, birçok üründe normal mağazalardaki alışverişlerine oranla büyük kar ettiğini dile getirdi. Özellikle teknolojik ürünlerde fiyat farkının belirgin olduğunu belirten Çakmak, "Mağazalardan alınan ürünlere; KDV, iş yerinin kirası, tabela vergisi, personel ücreti de ekleniyor. Durum böyle olunca da alınan ürünün fiyatı oldukça yükseliyor. İnternet üzerinde alınan ürünlerde ise böyle bir uygulama yok. Hem mağaza mağaza dolaşmak yerine ürün direk evimize geliyor." dedi.

İnternet siteleri üzerinden yapılan alışverişler konusunda vatandaşları uyaran Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, sanal alışverişlerde birçok vatandaşların dolandırıldığını söyledi. Yüzlerce kişinin sanal alışverişte kandırıldığı gerekçesiyle Tüketiciler Birliği'ne başvurduğunu ifade eden Nazım Kaya, "Vatandaşlar internet üzerindeki alışverişlerin normal mağaza satışlarına göre daha uygun fiyatta olduğu için ilgi gösteriyor. Tabii ki halkın, fiyatı uygun olan ürünleri almasını isteriz. Fakat daha ucuz alacağım diye dolandırılan binlerce insan var. İnsanlar unutmamalıdır ki bu işi dürüst bir şekilde yapanlar olduğu kadar dolandırıcılık amacıyla yapan siteler de var. İnternet üzerinden sipariş edilen mal farklı çıkabiliyor. Kırmızı renkte bir kıyafet alan vatandaş, kargo ile gelen paketi açtığında farklı renkte ya da farklı ölçüde olduğunu görüyor. Aldığı bir kitap yırtık çıkabiliyor. Böyle durumlarda 10 gün içerisinde geri iade edebilmelerine rağmen karşı tarafta bir muhatap bulunamıyor." diye konuştu.

Sanayi Bakanlığı'nın, internet sitelerinde yer alan firmaları denetlemesi gerektiğini aktaran Kaya, güvenilir olmayan sitelerin kapatılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de sanal ortamda yapılan satışların hızla arttığını fark eden Maliye Bakanlığı'nın ise internet üzerinde yapılan satışlara yönelik önümüzdeki günlerde özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber