Elenen vergi denetmenlerine bir sınav daha hakkı verilmesi Meclisten geçti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl içerisinde yapılan yeterlik sınavında, elenen vergi denetmen yardımcılarına bir sınav hakkı daha verilmesine ilişkin kanuni düzenleme Meclisten geçti. Aşağıda düzenlemenin gerekçesi ve madde metni yer almaktadır.

GEREKÇE

Diğer yandan, maddenin yürürlük tarihinden önce yeterliğe giren ancak başarılı olamadığı için mevzuat hükümlerine göre memur kadrosuna atanan vergi denetmen yardımcılarınca açılan davalar neticesinde, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Vergi Denetmenleri Görev, Yetki, Çalışma ve Atama Yönetmeliğinin ilgili maddesi iptal edilmiş ve bu durum hukuki boşluğa neden olmuştur. Düzenlenen madde ile 5345 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinde yapılan yeni düzenlemeye uyum sağlanması için bu durumda olan vergi denetmen yardımcılarına bir defaya mahsus yeterlik sınavına girme hakkı verilmesi amaçlanmaktadır .

MADDE METNİ

MADDE 22- 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun;
ç) 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?Yapılacak yeterlik sınavında başarılı olanlar vergi denetmenliğine atanırlar.? cümlesi ?Yapılacak yeterlik sınavında başarılı olanlar vergi denetmenliğine, başarılı olamayanlar ise derecelerine uygun memur kadrosuna atanırlar.? şeklinde; üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkradan sonra gelmek üzere maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
?Gelir uzmanları; en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile fen-edebiyat, eğitim ve eğitim bilimleri fakültelerinin matematik ve istatistik bölümlerinden mezun olanlar arasından yapılacak özel yarışma sınavı sonucuna göre mesleğe gelir uzman yardımcısı olarak alınırlar. Bunlar en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Yapılacak yeterlik sınavında başarılı olanlar gelir uzmanlığına, başarılı olamayanlar ise derecelerine uygun memur kadrosuna atanırlar. Gelir uzmanlığında en az yedi yıl fiili hizmeti bulunan ve bu sürede olumsuz sicil almamış olan gelir uzmanlarından, meslekleriyle ilgili alanlarda tezli yüksek lisans veya doktora yapanlar ya da Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde belge ibraz edenler, yapılacak sözlü sınavda başarılı olmak şartıyla Devlet gelir uzmanlığına atanırlar. Bunların mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlikleri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.
Gelir İdaresi grup müdürü, vergi dairesi müdürü, müdür, vergi dairesi müdür yardımcısı ve müdür yardımcısı kadrolarına atanacakların, yapılacak yazılı ve sözlü sınavlardan ayrı ayrı yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almaları şarttır. Şu kadar ki, Devlet gelir uzmanlığına atandıktan sonra bu unvanda en az beş yıl hizmeti bulunanlar sınava tabi tutulmadan müdür olarak atanabilirler.
Bu sınavlara katılacak personelin belirlenmesi ile sınavlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Vergi dairesi müdürleri, müdürler ve bunların yardımcıları ile vergi denetmenleri yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olup, buna ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.?

d) Geçici 7 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
?GEÇİCİ MADDE 8- Bu maddenin yürürlük tarihinden önce yeterlik sınavına giren vergi denetmen yardımcılarından, yapılan bu sınavlarda başarılı olamayan ve halen Başkanlık kadrolarında görev yapanlar, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren altı aydan az olmamak üzere Başkanlık tarafından belirlenecek tarihte bir defaya mahsus olmak üzere düzenlenecek yeterlik sınavına çağrılırlar. Yapılan yeterlik sınavına girenlerden başarılı olanlar vergi denetmenliğine, başarılı olamayanlar ise derecelerine uygun memur kadrosuna atanırlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber