Temel tıp uzmanları için mecburi hizmet kaldırılsın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2009 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temel tıp alanında çalışma yürüten çok sayıda derneğin oluşturduğu platform, bu dalda mecburi hizmet uygulamasının kaldırılmasını istedi.

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi, Türk Biyokimya, Türkiye Biyoetik, Biyofizik, Türk Elektron Mikroskopi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik ile Türk Histoloji ve Embriyoloji derneklerinin oluşturduğu Temel Tıp Bilim Dernekleri Platformu üyeleri, tıp eğitiminde önemli rolü olan temel tıp bilim dallarının geliştirilmesine yönelik önerilerin yer aldığı bir rapor hazırladı.

Ülkedeki temel tıp biliminin sorunları ile bunların çözümlerinin tartışılması amacıyla Haziran ayında "I. Temel Tıp Bilim Dernekleri Sempozyumu" düzenlenmesi kararlaştıran platform üyelerinin görüş birliğine vardığı öneriler şöyle:

-Öğretim üyeleri arasında özlük hakları konusunda ve performans uygulamalarında farklılık yaratılmamalı, realist yaklaşımla araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı için yapılan çalışmalar ödüllendirilmelidir.

-İlgili mevzuattaki temel tıp bilim dalları için öngörülen hekim olma zorunluluğu, hasta ile direkt ilişki söz konusu değilse kaldırılmalıdır.

-Tam Gün Yasası'nda temel tıp bilim mensuplarına pozitif ayrımcılık mutlaka uygulanmalıdır.

-Özveriyle tam gün çalışan; hem eğitim hem araştırma üzerine odaklanmış temel tıp bölümü öğretim elemanları ve öğretim üyeleri özlük hakları bakımından desteklenmelidir.

-Ek ders ücreti kaldırılmalı, bu ödemeler maksimum rakamların aylık maaşlara direkt tazminat olarak eklenmesi şeklinde uygulanmalıdır.

-Döner Sermaye baremleri klinik bilim dalları ile eşitlenmelidir.

-Mecburi hizmet uygulaması, temel tıp bilim dallarında kaldırılmalıdır. Bu mümkün olmadığı takdirde, uygulama temel tıp bilim dallarında sadece üniversiteler ile sınırlı tutulmalı.

-Öğretim üye adaylarına sağlanacak araştırma altyapı imkanları ile temel tıp bilimlerinde uzmanlaşma özendirilmelidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber