Türk araştırmacılardan yeni nesil hepatit aşısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 13:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara - Hacettepe Üniversitesi'nden (HÜ) kimya ve tıp araştırmacıları, Türkiye'de her yıl 100 bin yeni vakanın görüldüğü hepatit hastalığından korunmak için yeni bir aşı yöntemi geliştirdi.

Yapılan çalışmada, "moleküler baskılama tekniği" ile aşı için gereken koruyucu proteinler kandan direkt olarak saflaştırıldı. Literatürde bir ilke imza atan bu çalışmayla, mevcutların aksine hepatite karşı anında direnç geliştiren aşıların üretim yolu açıldı.

Çalışma, Türkiye'de ABD kaynaklı milyonlarca dolarlık pazar payına sahip aşılara olan dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması için fırsat olarak gösteriliyor.

HÜ Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adil Denizli, Hepatit B virüsü (HBV) ve bu virüse bağlı enfeksiyonların tüm dünyayı ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 75'inin enfeksiyon riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşadığını, dünya genelinde 2 milyardan fazla HBV enfeksiyonu ile 350 milyon kronik hastanın bulunduğunun rapor edildiğini aktaran Denizli, Türkiye'de de yılda 100 bin yeni enfeksiyona rastlandığını bildirdi.

Denizli, HÜ'de başkanlığını yaptığı ve Dr. Lokman Uzun, Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Rıdvan Say'ın oluşturduğu ekibin, HBsAb saflaştırılması için hazırladığı "moleküler baskılanmış polimerleri" doğrudan hasta plazmasından HBsAb antibadilerin saflaştırılması işlemini gerçekleştirerek literatürde bir ilke imza attığını bildirdi.

Denizli, şu bilgileri verdi:

"Hastalardaki Hepatit B yüzey antikorunu moleküler baskılama yöntemiyle saf bir şekilde ayırmayı başardık. Hastanın plazmasından bu antikorları izole ettik ve bunları daha sonraki basamak olan aşı yapımı için hazır hale getirdik.

Çalışmamızda kullandığımız saflaştırma yönteminin günümüz yöntemlerine göre büyük avantajları bulunuyor. Bu yöntemde saflaştırma teknikleri tekrar tekrar kullanıldığından maliyet oldukça düşüyor. Hatta aşıların maliyetinin onda bir oranında azaltılması da mümkün hale geliyor. Çalışmanın sonuçlarıyla Türkiye'de yeni hepatit aşılarının üretilebilmesi için yeni bir kapı aralandı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber