ASKİ, ?af'la cezalandırıyor

Haber Giriş : 13 Aralık 2004 05:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkan ÇELEBİ/Hürriyet

80 bin aboneden su alacaklarını tahsil edebilmek için cezaları kaldıran ASKİ, bu kez de tarifeleri yükselterek, faturaları kabarttı.

Aboneler şayet, aftan yararlanmak yerine, biriken borçlarını gecikme faiziyle birlikte kapatma yoluna giderse, daha düşük faturalar ödüyor. Bu da, ASKİ'nin su tarifelerine uygulamadan 2 gün önce yüzde 27 zam yapmasından kaynaklanıyor.

ANKARA Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), abonelerin geçmişe yönelik borçlarını kapatabilmeleri için biriken tüm gecikme faizlerini silme kararı aldı. Ancak, bu kez de eski faturalara zamlı yeni tarifeleri uygulayarak, abonelerini cezalandırma yoluna gitti. Aftan yararlanıp, birikmiş borcunu kapatmak isteyen aboneler şimdi, ASKİ'nin gecikme faizlerinden de yüksek, şok faturalarla karşılaşıyor. Şayet bu aboneler, aftan yararlanmak yerine, biriken borçlarını gecikme faiziyle birlikte kapatma yoluna giderse, ödeyecekleri fatura daha düşük oluyor. Bu da, eski borçlara yüzde 27'yi bulan yeni zamlı tarifelerin uygulanmasından kaynaklanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, geçtiğimiz Kasım ayında ASKİ'nin birikmiş su borçlarını tahsil edebilmesi için 80 bin aboneyi kapsayan bir af kararı aldı. Abonelere, ?Büyükşehirden büyük fırsat, borcunu ödeyenlerin cezaları kaldırılıyor' sloganıyla duyurulan bu karar, ASKİ abonelerine birikmiş su borçlarının tamamını gecikme faizi ödemeden kapatma imkanı sağlıyor.

Belediye Meclisi'nin aldığı karara göre, ASKİ aboneleri, bugüne kadar birikmiş olan su ve atık su borçlarını, en geç 31 Ocak 2005 tarihene kadar Aralık 2004 tarifesi üzerinden ödemeleri durumunda, borçlara herhangi bir faiz tahakkuk ettirilmiyor. Kaçak su kullanan aboneleri de kapsayan bu uygulama, kaçak kullanımdan bir kere yakalananlara bir kat, ikiden fazla yakalananların borçlarını da iki kat cezalı olarak ödemelerine imkan sağlıyor.

80 BİN ABONE

Ancak, geçmişe yönelik bu borçlara, 4 Aralık tarihinde açıklanan yeni zamlı tarifelerin uygulanması, çıkan faturaların da kabarmasına yol açıyor. Bu da, özellikle 2000 yılından önceki borçlarda sorun yaratıyor. Daha önce geçikme faiziyle birlikte 5 milyar lirayı bulmayan borçlar için, 7 milyar liralık faturaların çıkmasına neden oluyor.

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, abonelerin ?afla cezalandırma' olarak değerlendirdiği bu uygulamayla ilgili olarak ASKİ yetkilileriyle görüştü. Uygulamanın 1 milyon 200 bin ASKİ abonesinden 80 binini kapsadığına değinen yetkililer, ?Tahsil edilemeyen alacaklar, ASKİ için giderek büyüyen bir sorun haline dönüşmüştü. Bu sorunun çözümü için, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz Kasım ayında bir karar aldı. Bu karara göre, abonelerin birikmiş su borçlarını 6 Aralık 2004 ile 30 Ocak 2005 tarihleri arasında ödemesi durumunda, bu borçlara herhangi bir gecikme faizi uygulanmıyor. Ancak borçların, eski tarife üzerinden değil, 4 Aralık'ta uygulamaya konulan son tarife üzerinden yeniden hesaplanması gerekiyor. Bu da, borcunu zamanında ödeyen ile ödemeyen arasında bir fark oluşturulmak istenmesinden kaynaklanıyor' dedi. ASKİ yetkilileri, uygulamadan olumsuz etkilenen abonelerin biriken borçlarını eski tarifeler üzerinden gecikme faizi ödeyerek de yatırabileceklerini söylediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber